«Calvine-bildet»:

Fant «verdens beste» UFO-bilde etter 30 år

Et fotografi som skal vise et diamantformet, flygende objekt i Skottland er kommet fram for offentligheten etter å ha vært «tapt» i over tre tiår.

UFO-MYTE: «Calvine-bildet», som ble tatt i august 1990, var forsvunnet i 32 år før det dukket opp igjen. Dette fotografiet er en kopi av et av originalene. Foto: Sheffield Hallam University/Craig Lindsay
UFO-MYTE: «Calvine-bildet», som ble tatt i august 1990, var forsvunnet i 32 år før det dukket opp igjen. Dette fotografiet er en kopi av et av originalene. Foto: Sheffield Hallam University/Craig Lindsay Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

4. august 1990 var to turgåere ute på vandring nær Calvine i det som i dag utgjør Cairngorms nasjonalpark i Skottland. Men denne sommerkvelden skulle de oppleve noe de noe helt spesielt.

Oppe i åsene fikk mennene plutselig øye på en enorm, diamantformet flygende gjenstand som beveget seg stille på himmelen.

Mennene løp inn i et skogsområde og holdt hodene lavt da de plutselig hørte lyden av et jetfly som kom nedover dalen. To minutter seinere kom flyet tilbake og sirklet rundt det mystiske objektet.

Da plukket den ene mannen fram et kamera fra sekken og stilte inn kameralinsa på det de så framfor seg.

Negativ og bilder forsvant

Det ble tatt totalt seks bilder den augustkvelden. På det ene fotografiet – som i ettertid ble døpt «Calvine-bildet» - kunne man se det diamantformede, flygende objektet. I bakgrunnen kunne man se jagerflyet.

NATURPERLE: Cairngorms nasjonalpark ble opprettet i 2003 og omfatter fjellkjeden Cairngorms og området rundt. Med et areal på omkring 3800 km², er den Storbritannias største. Foto: NTB
NATURPERLE: Cairngorms nasjonalpark ble opprettet i 2003 og omfatter fjellkjeden Cairngorms og området rundt. Med et areal på omkring 3800 km², er den Storbritannias største. Foto: NTB Vis mer

De to mennene – som til dags dato er uidentifisert – leverte alt til den skotske tabloidavisa Scottish Daily Record. Men i stedet for å slå bildene opp på forsida, valgte avisa å overlevere bildene og negativene til det britiske forsvarsdepartementet.

Bildene ble aldri publisert og i 32 år var «Calvine-bildet» forsvunnet. Samtidig vokste myten.

Jaktet på bildet i 13 år

I 2009 ble det offentliggjort en tegning av Calvine-bildet. En av dem som lot seg fascinere av historien om fotografiet som er blitt beskrevet som det beste UFO-bildet som noen gang er tatt, var journalisten David Clarke.

Etter å ha gjort i research i 13 år, kom han omsider i kontakt med en tidligere presseoffiser for Royal Air Force som det skulle vise at hadde sittet på en kopi av det aktuelle bildet siden 1990.

Presseoffiseren ga det som skal være den eneste kjente gjenværende kopien av bildet, til Clarke som donerte det videre til Sheffield Hallam University.

Samtidig har Clarke offentliggjort bildet i et innlegg på Twitter.

Ubesvarte spørsmål

I et intervju med det amerikanske nyhetsmagasinet Newsweek, forteller Clarke at informasjon omkring bildet - samt bildet i seg selv - burde vært frigitt siden det er gått mer enn 30 år siden hendelsen.

UFO: Amerikanerne vet ikke hva det er, annet enn at objektet var nær ved å krasje med et militært fly. Video: REUTERS. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

- Forsvarsdepartementet sier at de returnerte negativene til Daily Record. Men Daily Record sier at de aldri mottok dem og de har ingen anelse om hva som skjedde med dem. Så det er mange spørsmål som skal besvares, sier Clarke til Newsweek.

Identiteten på de to mennene blir ikke offentliggjort før 2072, noe Forsvarsdepartementet har begrunnet med hensyn til personvern.

Mytisk spionfly

Clarke forteller at han fikk bildet analysert av eksperter som sa det ikke viste tegn til å være manipulert. Samtidig er han skeptisk til at det mennene så den kvelden, faktisk var en UFO.

OMSTRIDT: Siden 80-tallet har en samlet flyverden spurt seg om spionflyet Aurora virkelig finnes. Foto: Wikimedia
OMSTRIDT: Siden 80-tallet har en samlet flyverden spurt seg om spionflyet Aurora virkelig finnes. Foto: Wikimedia Vis mer

Clarkes teori er at det kan ha vært «Aurora», et avansert spionfly som skal ha vært utviklet av USA og som har vært en snakkis blant flyentusiaster siden 80-tallet.

Amerikanske myndigheter har kategorisk avvist at et flyprosjekt som Aurora finnes.

- Jeg tror at skipet ble laget i en eller annen hemmelig base. Uansett hva det var, er det et veldig følsomt tema og forblir hemmelig.

Samtidig utelukker han ikke at bildet kan være en svært avansert bløff.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer