VERDENS TIDLIGSTE: Aldri tidligere har forskerne funnet et eldre fossil. Denne bakterien er 3,4 milliarder år gammel og brukte svovel - ikke oksygen - til forbrenning. Foto: David Wacey/AFP/Scanpix
VERDENS TIDLIGSTE: Aldri tidligere har forskerne funnet et eldre fossil. Denne bakterien er 3,4 milliarder år gammel og brukte svovel - ikke oksygen - til forbrenning. Foto: David Wacey/AFP/ScanpixVis mer

Fant verdens eldste fossil

Livstegnet er 3,4 milliarder år gammelt og åpner opp for liv på Mars.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jordkloden ble dannet for 4500 millioner år siden og forskerne antar at liv oppstå i løpet av de første tusen millionene jorda eksisterte.

Nå har forskerne tatt et stort steg i retning av å forstå de første formene for liv som oppsto da jorda var ei «ursuppe».

I en forskningsartikkel publisert i Nature Geoscience i går annonserer forskere fra Australia og Storbritannia at de har funnet verdens eldste fossil. Fossilet er 3,4 milliarder år gammelt og beviser at celler og bakterier kunne oppstå og overleve i en verden uten oksygen. Først da planter og trær begynte å vokse fram, kom det oksygen i jordas atmosfære.

I stedet for å bruke oksygen til forbrenning, brukte disse tidlige livsformene svovel. Dette er noe man tidligere har antatt, men nå har forskerne håndfaste bevis.

Dette beviser også at man kan finne liv på planeter der det er lite eller ingen oksygen.

- Kan disse formene for liv eksistere på Mars? Det er mulig. Beviset vi nå har er definitivt en oppmuntring og Mars' mangel på oksygen er ikke noe problem, sier Martin Brasier til Reuters, forsker ved Oxford University, som deltok i forskningsarbeidet.

Nøyaktig tidfesting Det spektakulære fossilfunnet ble gjort vest i Australia i området Strelley Pool. Fossilet ble funnet mellom sandkorn av kvarts som stammer fra den første kysten vi kjenner til på jorda. Området har noen av verdens eldste steinformasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

KYST: I dette området var den tidligst kjente kysten i verden. Her fant forskerne fossilet som viser at liv kan oppstå uten oksygen. Foto: David Wacey/AFP/Scanpix
KYST: I dette området var den tidligst kjente kysten i verden. Her fant forskerne fossilet som viser at liv kan oppstå uten oksygen. Foto: David Wacey/AFP/Scanpix Vis mer

- Vi kan være svært sikre på alderen til steinene siden fjellene ble formet mellom to vulkaniske tidsaldre som gjør at vi kan fastslå alderen med en feilmargin på noen få titalls millioner år. Det er veldig nøyaktig når fjellene er 3,4 milliarder år gamle, sier Brasier.

Jorda var langtfra et gjestmildt sted for 3,4 milliarder år siden. Det var stadige vulkanutbrudd og en rekke meteornedslag. Temperaturen var svært høy, selv om sola var svakere enn den er i dag, takket være et tykt skylag som holdt på varmen. Havene hadde temperaturer på 40-50 grader.

- Perfekt for liv I denne ursuppa oppsto altså de første formene for liv, som i løpet av de neste milliardene med år har utviklet seg til langt over en million forskjellige arter - inkludert mennesket, som ved forskernes hjelp kan se helt tilbake til sine første forfedre.

- Jorda på den tiden framstår som et bilde på helvete og ikke noe sted for sånne som oss. Men for bakterier, var det et fantastisk. Faktisk, hvis du skulle skape et sted hvor liv kan oppstå, ville det være akkurat som jorda på det tidspunktet, sier Brasier.

Forskerne fortsetter nå arbeidet med å undersøke andre steinprøver som de håper inneholder fossiler.

LITE: Fossilet er kun 10 micrometer i diameter. Den 3,4 milliarder gamle cella ble funnet mellom ørsmå sandkorn. Foto: Foto: David Wacey/AFP/Scanpix
LITE: Fossilet er kun 10 micrometer i diameter. Den 3,4 milliarder gamle cella ble funnet mellom ørsmå sandkorn. Foto: Foto: David Wacey/AFP/Scanpix Vis mer