Fant verdens eldste sko

Arkeologer har funnet en 5500 år gamle sko i en hule i Armenia. Men verdens eldste sandaler er 2500 år eldre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Arkeologer begynte å utforske hula en time sør for Armenias hovedstad Jerevan i 2005, men det skulle ta lang tid før de forsto omfanget av funnet.

Det var først da arkeologene begynte å grave i et lag av saue- og geiteavføring, at de fant de eldgamle skoene - som er bemerkelsesverdig godt bevart.

Dame eller liten mann - Vi gravde en halv meter ned og begynte å finne alle mulige ting. Tekstiler, tau, trekjepper. Skoen fant vi gjemt inne i keramikk og over lå det geitehorn, sier Ron Pinhasi, forsker ved University College Cork.

Skoen er størrelse 37 og er dermed mest sannsynlig en «damemodell». Slitasjen på skoen viser at den har vært i bruk, men den er ikke veldig slitt og derfor er forskerne i villrede hvorfor den lå inne i den keramiske vasen.

- Det er mulig den har vært brukt av en liten mann, men det er nok en damesko. Når man ser på terrenget rundt hulen, er sålen veldig lite slitt. Det kan være at den ble brukt til i ritualer eller hadde symbolsk verdi.

Overraskende alder Pinashi håper neste utgravingssesong skal gi flere svar angående skoen. I utgangspunktet trodde forskerne at skoen bare var 6-700 år gammel, men etter karbondatering i England viste det seg at skoen er langt eldre.

5500 år viste C-14 analysen, dermed er skoen verdens eldste. Takket være at den har ligget i avføring, er den meget godt bevart. Skoen er imidlertid ikke verdens eldste fottøy, gressandaler funnet i Arnold Research Cave er datert til å være 8000 år gamle.

SNØRING: Motebildet for 5500 år siden var preget av snøring og mye skinn. Foto: AP
SNØRING: Motebildet for 5500 år siden var preget av snøring og mye skinn. Foto: AP Vis mer

Det er ikke bare en eldgammel sko Pinashi har funnet i hula.

- Ved siden av skoen er funnet av tre hodeskaller av barn, pent plassert i krukker, det største funnet, sier arkeologen.

FORSEGGJORT: Skoen kan strammes helt inntil foten. Foto: AP
FORSEGGJORT: Skoen kan strammes helt inntil foten. Foto: AP Vis mer