Fant verdifull skatt - så kom «takken»

Olle Tellander leverte tilbake skulpturen «Eva», verdsatt til en kvart million kroner, til Bybiblioteket i Stockholm. Så kom «takken».

FIKK KOPP: Olle Tellander jobbet i mange år for å hjelpe eiendomskontoret i Stockholm. Etter at hjelpen var utført, svarte de ikke slik han hadde håpet. Foto: Privat
FIKK KOPP: Olle Tellander jobbet i mange år for å hjelpe eiendomskontoret i Stockholm. Etter at hjelpen var utført, svarte de ikke slik han hadde håpet. Foto: Privat Vis mer
Publisert

En maimorgen på 70-tallet så svenske Olle Tellander (77) noe spesielt i en søppelcontainer ved bygården sin.

Det var en liten metallskulptur i form av en kvinne, som liknet et dørhåndtak. Siden har håndtaket vært med Olle gjennom livet, skriver svenske Expressen.

Etter at han fant den lille skulpturen, har Olle hørt med antikvitetseksperter om gjenstanden, men ingen visste noe om den.

Så, for noen år siden, leste han om dørhåndtakene «Adam og Eva» fra arkitekt Gunnar Asplunds verdenskjente bygg - «Stockholms stadsbibliotek». I artikkelen sto det at håndtakene nå er på biblioteket til utstilling.

Han mistenkte at han faktisk satt på originalen av «Eva», at det var den han hadde hjemme. Skulpturen hans var litt bøyd og hadde avsagde skruer på baksiden, som om den var stjålet.

Da begynte han å undersøke.

- Hårene reiste seg

Olle tok kontakt med biblioteket i Stockholm, men beskjeden tilbake var at han tok feil, og at de hadde originalen.

77-åringen var likevel overbevist om at det ikke var riktig. For eksempel var hans «Eva» signert, mens figuren på biblioteket ikke var det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer