Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp mener Ap stjeler ideene deres

-Fantasiløs velgerbløff

Ap og Jan Bøhler driver skuespill med sine forslag om gjenger og innvandring, hevder Fremskrittspartiet. Ifølge Ap-veteranen prøver Frp bare å dekke over egen passivitet.

AVVISER KRITIKKEN: Fra Fremskrittspartiet kommer anklager om at Jan Bøhler og Arbeiderpartiet kopierer Frp-politikk og er fantasiløse i opposisjon. Ap-veteran Jan Bøhler slår tilbake og kaller kritikken grunnløs. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
AVVISER KRITIKKEN: Fra Fremskrittspartiet kommer anklager om at Jan Bøhler og Arbeiderpartiet kopierer Frp-politikk og er fantasiløse i opposisjon. Ap-veteran Jan Bøhler slår tilbake og kaller kritikken grunnløs. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fremskrittspartiets Jon Engen-Helgheim og Himanshu Gulati har samlet eksempler på det de mener er uttrykk for en strategi fra Arbeiderpartiets side:

SKUESPILL: Frps Jon Helgheim og Himanshu Gulati mener Ap bedriver skuespill. Foto: Frp
SKUESPILL: Frps Jon Helgheim og Himanshu Gulati mener Ap bedriver skuespill. Foto: Frp Vis mer

- De fremmer forslag som allerede er vedtatt, innført eller påbegynt, bare for at de skal bli nedstemt. Så hyler de opp om at vi er imot, selv om vi ikke er det. Dette er bare skuespill fra Ap, sier Helgheim.

Frps innvandringspolitiske talsperson viser blant annet til Aps 14 tiltak mot gjengkriminalitet som ble fremmet i november i fjor og peker på at daværende justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) måneder i forveien selv hadde lansert flere av dem i ulike intervjuer.

- Mekanisk og fantasiløs

De to Frp-erne viser også til de 22 nye forslagene til tiltak mot sosial kontroll, som Ap la fram i januar i fjor. Nesten alle forslagene er gjennomført eller i prosess, hevder Gulati og Helgheim. De påpeker også at mange av tiltakene er omtalt i regjeringens handlingsplan mot sosial kontroll, som ble fremmet i 2017.

Gulati og Helgheim trekker også fram Bøhlers utspill i VG før jul i fjor, der han tar til orde for å ta penger og verdier fra kriminelle gjengmedlemmer. De peker på at Wara tok til orde for det samme i september 2018.

- Arbeiderpartiet og Jan Bøhler bedriver en mekanisk og fantasiløs opposisjonspolitikk. De bløffer rett og slett velgerne. Det blir litt som å levere tippekupongen etter at fotballkampen er over, og fortsatt forvente at du får utbetaling, sier Gulati.

- Så fort Ap får nyss i hva Frp og regjeringen jobber med, så kaster de seg rundt og fremmer samme forslag. Det er ingen konstruktiv måte å drive på, tilføyer Helgheim

- Stemmer ikke!

Forutsetningen for kritikken fra Frp er rett og slett feil, mener Arbeiderpartiets mangeårige stortingsrepresentant Jan Bøhler.

- Vår kritikk av Frp handler om at de ikke har fremmet konkrete forslag til Stortinget om det vi tar opp. Dermed blir det ikke gjennomført, sier han.

- Også denne gang viser de bare til hva de har sagt i mediene og skrevet i handlingsplaner at de vil vurdere, se på, utrede, arbeide med og så videre. Slik har de holdt på i snart seks år med sju justisministre. De har ennå ikke greidd å legge fram for Stortinget noen konkrete forslag om det vi har tatt opp gjennom flere år, fortsetter han.

Bøhler som selv er fra Groruddalen øst i Oslo, sier gjengkriminaliteten i hovedstaden har forverret seg på Frps vakt. Han viser til at Riksadvokaten selv har etterlyst en bedre nasjonal satsing mot gjengmiljøene.

- Hvis de forsøker å avlede oppmerksomheten fra dette ved å angripe meg og Ap, så tror jeg det vil slå tilbake på dem, sier han.

Har tatt opp

Ifølge Bøhler bygger de 14 forslagene som Ap fremmet mot gjengkriminalitet i i stor grad på forslag, debatter og spørsmål som han selv har tatt opp siden 2015.

- Jeg har gang på gang tatt opp tiltak for å ta pengene fra gjengene med Frps justisministre siden Anundsen og i et forslag i Stortinget i juni 2017. Påstanden om at Wara var først til å ta dette opp, er rett og slett veldig feil. Regjeringspartiene har hele veien stemt imot alle Aps forslag, uten å fremme noe som helst selv, sier han.

Bøhler sier han har prøvd å være «konstruktiv og resultatorientert».

- Jeg ville ikke drive typisk politikerkrangel og begynte med interpellasjon til daværende justisminister Anders Anundsen i februar 2016, om nedprioriteringen av organisert kriminalitet og gjengkriminalitet i tildelingsbrevet til politiet, sier han.

Har fått skryt

Bøhler viser til at han også har utfordret Anundsens mange etterfølgere i statsrådsstolen om ulike spørsmål knyttet til samme tematikk.

- Ved alle disse anledningene har de ulike justisministrene, Himanshu Gulati og andre fra Frp og Høyre rost meg for mitt engasjement og kunnskap, sist nå i Stortinget i april da vi behandlet de 14 forslagene. Det har jeg satt pris på, og tenkt at de etter hvert ville følge opp med konkrete forslag til Stortinget. Men det har uteblitt til nå. Da burde de respektere at vi etter hvert begynner å fremme egne forslag, sier han.

Også når det gjelder de 22 forslagene mot negativ sosial kontroll og æresvold er det ifølge Bøhler samme sak som gjelder.

- Jeg fremmet en interpellasjon i Stortinget om dette i november 2017 og har i tillegg hatt flere spørsmål både før og etter det om saken. Blant de 22 forslagene våre, var det også tre forslag som Frp stemte for, sier Bøhler.

Et av disse var forslaget om å forby søskenbarnekteskap.

- Selv om Frp fremmet forslag om dette alt i 2004, burde de bare være glade for at Ap nå går inn for det. Det er en rar og destruktiv reaksjon å bli sure for at flere på Stortinget er enige, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!