REKORDÅR: 8.000 fjellhytter ble igangsatt i Norge i 2017. Foto: Eivind Yggeseth/Finansvisen.
REKORDÅR: 8.000 fjellhytter ble igangsatt i Norge i 2017. Foto: Eivind Yggeseth/Finansvisen.Vis mer

- Fantastisk for fjellhytter

Nytt og brukt like dyrt på fjellet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Partner Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret har ingen klar anbefaling til dem som lurer på om de skal bygge fjellhytte selv eller kjøpe brukt, skriver Finansavisen.

- Det er fordi det er helt likeverdige alternativer. Det er en helt fantastisk situasjon, sier han.

- Altfor mange tomter

Øye tar utgangspunkt i at prisen på gjennomsnittshytta er 1,7 millioner kroner.

- Men i denne statistikken er det inkludert hytter med lav standard. Til sammenligning kan du bygge en bra hytte for rundt 2,5 millioner kroner, så lenge du ikke kjøper tomt midt i slalåmløypa på Hafjell, fortsetter han overfor avisen.

Øye forklarer situasjonen med to trender: Kostnadspress i bygg- og anleggsbransjen og et overskudd av tomter han karakteriserer som «megastort».

- Prisveksten holder seg moderat. Kommunene er også mer positive, og beslutningslinjene er blitt kortere. Det virker som de lettere godkjenner hytteområder enn boligområder, sier analytikeren.

Vil kronekursen bite?

Øye mistenker ifølge Finansavisen at kostnadspresset i bygg- og anleggsbransjen kan være i endring, og viser til Norges Banks seneste spørrerunde i sitt regionale nettverk av bedrifter.

Ifølge denne har andelen av bedrifter i bygge- og anleggsbransjen med kapasitetsproblemer økt fra 20 til 50 prosent den siste tiden.

- Samtidig ser vi at kronekursen har vært lavere over en lengre periode, uten at prisen på importmaterialer har gått opp. Jeg blir ikke overrasket om man etterhvert vil se en glidning på tomteprisene. Det er ingen prognose, mer antagelser, sier han til avisen.

Øye anslår 31.000 kroner som fornuftig kvadratmeterpris for den som vil bygge selv, inklusive tomt.

- Men jeg vet det er de som klarer å bygge for lavere også. Folkehytta er på 2,5-3 millioner kroner og 90 kvadratmeter, sier han videre.

- Synes brukt er enklere

Eiendomsmegler Christian Haatuft i Eiendomsmegler 1 på Geilo påpeker overfor Finansavisen at de største kuppene kan gjøres med de dyreste brukthyttene.

- Noen bygger seg så dyre hytter at man ikke får igjen pengene. Da kan man som kjøper gjøre noen gode kjøp, sier han.

Han hevder overfor avisen at mange undervurderer tiden det tar å bygge egen hytte.

- Fordelen er at man får det slik man vil ha det. Ulempen er at kjøperen må ta en god del valg. Ikke alle er like forberedt på hvor mye arbeid som må legges ned i byggeprosess.

- Jeg tror mange kjøper brukt fordi det er enklere og de ser hva de får, sier Haatuft til Finansavisen.

Andre økonominyheter:
Trygve Hegnar om boligmarkedet: - Det er nesten nifst
Petter Solberg ber om fire millioner for tømmervilla