Fantastisk oppslutning

Over hundre skoler med til sammen tusenvis av festkledte barn gikk forbi Slottet i det varmeste 17. mai-vær i Oslo på mange år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slottsparken viste seg fra sin grønneste og vakreste side, og sjelden har det vært så mange folk langs barnetogets rute opp Karl Johan, over Slottsplassen og videre ned til Rådhusplassen.

Prinsesse Astrid og hennes familie fulgte barnetoget fra vinduene på Slottet. Kronprins Haakon tilbrakte for andre år på rad dagen i San Francisco.

Over hundre ganger lettet kongen på hatten for å hilse skolene, som på sin side hilste kongefamilien med sine flaggborger. I år er det for øvrig 100 år siden det rene norske flagget ble tatt i bruk i Norge.

Tradisjonen med barnetog går helt tilbake til 1870, trolig etter en ide fra Bjørnstjerne Bjørnson.

Varmt

Bunader, korpsuniformer og Spice girls-antrekk i utallige varianter satte sitt preg på feiringen i hovedstaden. Is og brus gikk ned på høykant i det varme været.

Noen syntes kanskje dagen faktisk var i varmeste laget, ikke minst gardistene med sine paradeuniformer i mørk ull.

Glemte adgangskortet

Landets utenriksminister holder hvert år en mottakelse i regjeringens gjestebolig i Parkveien 45 for det diplomatiske korps og andre gjester etter barnetoget.

Knut Vollebæk hadde imidlertid problemer med å komme inn til sine gjester på Slottsplassen fordi han hadde glemt det spesielle adgangstegnet hjemme.

Gardisten ved kontrollposten hadde ordre om å bare slippe inn folk med riktig adgangstegn. Men etter at flere hadde gått god for at det faktisk var landets utenriksminister og hans ektefelle som ble stoppet i kontrollen, lot gardisten nåde gå for rett og slapp dem igjennom.

VARMT: Det var rekordoppslutning på Slottsbakken i dag.
100 år