Fantomet- Hanssen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Hard mot de harde. I tråd med et gammelt jungelordtak vil arbeids- og inkluderingsminister, Bjarne Håkon Hanssen, «være nådeløs mot dem som nekter å skrive under på en velferdskontrakt», ifølge Dagbladet i går. Med fasthet i klypa skal de rødgrønne avskaffe fattigdommen i landet og budskapet fra Hanssen er så rødmende populistisk at det kunne vært uttalt av Ronald Reagan da han kuttet i velferdstiltakene for de fattigste:«Sosialklienter skal også stå opp om morran.» Sier altså Hanssen.

Oppgaven for den nye super-ministeren er åpenbart overveldende. Forgjengeren, Dagfinn Høybråten, rakk å få til den omfattende sammenslåingen av Aetat, trygdeetaten og sosialtjenesten til det som heter Ny arbeids- og velferdsforvaltning(NAV) og som skal etableres i alle kommuner. Evalueringene av forsøkene så langt er ikke bare oppløftende, og ennå vet ingen helt hva innholdet i reformen vil bestå i. Målsettingen for den nye regjeringen er å fange opp enkeltmennesker før de er kommet for langt i karrieren som utstøtt fra utdanning, arbeid og bolig. De rødgrønne verktøyene er ifølge Soria Moria-erklæringen så tallrike at det gjenstår å se om statsbudsjettet makter oppgaven ved hjelp av bl.a. ungdomsgarantier, tiltaksplasser, tiltaksgarantier, økning av sosialhjelpssatsene, barnetillegg i trygdeytelsene, vernede arbeidsplasser og velferdskontrakter.

En brysk Hanssen skal ha oss til å forstå at dette ikke betyr å sy puter under armene på folk som helst vil ligge i senga og heve trygd. Den som tror at Ap har permittert arbeidslinja for å tekkes snillistene i SV, må dermed tenke nytt. Riktignok lovet lederen av sosialkomiteen på Stortinget, SVs Karin Andersen, på Velferdskonferansen i Oslo tirsdag, at regjeringen skiller seg fra forrige regjering ved et annet og mer positivt menneskesyn. De nye velferdskontraktene skal slett ikke erstatte ordningen arbeid for trygd, sa hun. I mens jobber den nye

superetaten på spreng for å være såkalt leveringsdyktig når startskuddet går i løpet av neste år.

Fantomet-Hanssen får hendene fulle.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer