Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Får 0,- etter nesten-drukning - tross rettskraftig erstatningsdom

Nå anker den tidligere elitesoldaten Bjørn Sagvolden (58) til Høyesterett.

SJOKKERT: En fersk dom frifinner Telenor fra å utbetale yrkesskadeerstatning til Bjørn Sagvolden (bildet), etter en skyteepisode og en nesten-drukning da han var elitesoldat i Forsvarets spesialkommando (FSK). At Telenor inntil nylig så ut til å få regninga, skyldes at Sagvolden var ansatt der da psykiske skader først ble konstatert. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SJOKKERT: En fersk dom frifinner Telenor fra å utbetale yrkesskadeerstatning til Bjørn Sagvolden (bildet), etter en skyteepisode og en nesten-drukning da han var elitesoldat i Forsvarets spesialkommando (FSK). At Telenor inntil nylig så ut til å få regninga, skyldes at Sagvolden var ansatt der da psykiske skader først ble konstatert. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årtiers kamp så ut til å være kronet med seier, da Bjørn Sagvolden (58) i 2013 vant fram i Borgarting lagmannsrett.

Dommerne fant Telenor erstatningsansvarlig, etter en nesten-drukning og en skyteepisode som Sagvolden opplevde i 1983. De tok ikke stilling til erstatningsutmålingen, som ble overlatt til senere rettsbehandling.

Nå er seier snudd til tap for den tidligere elitesoldaten. Null i erstatning er den foreløpige fasiten, fra dommerne som fikk oppgaven med erstatningsutmålingen.

Før saken kom så langt, hadde Asker og Bærum tingrett kommet til et helt annet resultat: Der ble Sagvolden tilkjent sju millioner kroner.

Spesialkommando
- Det som var rettskraftig, er plutselig ikke rettskraftig lenger, sier en sjokkert Bjørn Sagvolden til Dagbladet. Han mener Borgarting lagmannsrett har begått en «alvorlig feil» i den siste dommen, og har anket til Høyesterett.

Telenor har derimot grunn til å være fornøyd. Tele-giganten har nå fått gjennomslag for at helseplager som har gitt Sagvolden alvorlig trøbbel i arbeidslivet, ikke er en «adekvat følge» av hendelsene i 1983. Dommen slår fast at han derfor heller ikke skal ha noen erstatning.

Skyteepisoden og nesten-drukningen skjedde mens Sagvolden var elitesoldat i Forsvarets spesialkommando (FSK). At nettopp Telenor inntil nylig så ut til å få regninga, skyldes at Sagvolden var ansatt der da skadene først ble konstatert.

- Grundig vurdering - Dommen er feil, mener jeg, når vi allerede har en rettskraftig dom som sier at han har krav på erstatning, sier Sagvoldens advokat Jan Arhaug til Dagbladet.

I den rettskraftige Borgarting-dommen fra 2013 står det at «Telenor ASA er etter dette erstatningsansvarlig etter yrkesskadeforsikringsloven for de skader Bjørn Sagvolden ble utsatt for i november 1983».

Telenors advokat i saken, Yngve Skogrand i advokatfirmaet Riisa & Co, mener den nyeste dommen har en grundig vurdering av rettskraftsvirkningene av dommen fra 2013.

«Dommen er slik vi ser det riktig og i tråd med gjeldende rett», skriver han til Dagbladet om den siste dommen, som kom 28. desember i fjor.

«Falsk» ble «ekte» Også på et annet viktig punkt skiller den siste dommen lag med lagmannsrettsdommen fra 2013. I dommen fra 2013 står det at erklæringer fra medsoldater som stemplet Sagvolden som kranglete og uforsvarlig i omgang med skytevåpen «mest sannsynlig» var falske.

I den nyeste dommen legges det til grunn at de var ekte.

Nå ligger det an til nye runder, i en sak som har startpunkt den gangen Bjørn Sagvolden var elitesoldat i Forsvarets spesialkommando (FSK).

Historien kunne fort ha sluttet der og da.

«Killing house» «Han var blå i ansiktet og kastet opp blodholdig væske». Slik var tilstanden hans etter dykke-ulykken den 1. november 1983, slik den står beskrevet i dommen fra 2013.

Det beskrives også hvordan han to uker senere fikk beskjed om å melde seg i øvringslokalet som gikk under navnet «killing house» i FSKs hovedkvarter på Trandum. I det mørklagte lokalet, sittende på en stol, ble det plutselig beordret ild.

«Trykkbølgen kjennes i ansiktet og anslaget fra skuddene går i veggen svært nære mitt hode», er beskrivelsen Bjørn Sagvolden selv har gitt.

Kort etter fikk Sagvolden sparken.

«Iboende karaktertrekk» Noen år senere fikk Sagvolden trøbbel både privat og på jobben, med oppsigelser og rettskrangler, noe han selv og flere helse-eksperter har tilskrevet psykiske skader på grunn av episodene i 1983.

Borgarting lagmannsrett ga ham medhold i dette i 2013, og konkluderte med at «Sagvoldens problemer i dag skyldes de arbeidsulykker han var utsatt for i 1983».

I den siste dommen skriver Borgarting lagmannsrett derimot at Sagvoldens helseplager ikke er «adekvate følger av hendelsene i 1983».
Retten beskriver opprinnelsen til problemene hans blant annet på denne måten: «Iboende karaktertrekk samt ytre faktorer i personlige relasjoner og samarbeidsproblemer».