Får 100 000 for å kjøpe Orderud-kuene

Orderud-kyra selges nå til en bonde i Nord-Norge, som tjener godt på handelen. Staten gir ham 100 000 kroner og andre bønder raser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svein Johansen fra Senja sto denne uka fram i Nationen og fortalte at han er kjøperen av den omstridte besetningen på Orderud gård. Johansen lever av å kjøpe opp besetninger på Østlandet for så å frakte kyra nordover. Der beiter han dem over sommeren og slakter deler av kyra på høsten.

På denne måten får han en ekstrapris på 10,10 kroner per kilo kjøtt. Overskuddet deler han med bøndene han har kjøpt dyrene av - staten betaler regningen. Johansen har gitt uttrykk for at han vil slakte halve Orderud-flokken på 72 dyr, og får dermed 100 000 kroner i distriktstilskudd for kjøttet.

Gårdsbestyrer på Orderud gård, Lars Orderud, sier at handelen er helt etter boken.

- Johansen har gitt et ryddig tilbud. Hva han gjør med dyrene får være helt opp til ham, sier Orderud til Nationen. Han er derimot ikke glad for at handelen nå er blitt kjent i media:

- Jeg synes det er helt forferdelig å bruke den tragiske rettssaken for å sette søkelys på distriktstilskuddene.

Andre bønder raser nå mot utnyttingen av distriktstilskuddene.

- Dette er utnytting. Måten Johansen spekulerer i tilskuddsordningen på gir alle bønder et dårlig rykte, sier leder i Nes Landbrukslag, Jan Stabbetorp.