MONSTERERSTATNING ETTER OVERGREP: Speiderforeningen Boy Scouts of America må betale 18,5 millioner dollar - over 109,5 millioner kroner - til den tidligere speideren Kerry Lewis, som gjentatte ganger ble seksuelt misbrukt av en speiderleder på 1980-tallet. (AP Photo/The Oregonian, Jamie Francis/Scanpix)
MONSTERERSTATNING ETTER OVERGREP: Speiderforeningen Boy Scouts of America må betale 18,5 millioner dollar - over 109,5 millioner kroner - til den tidligere speideren Kerry Lewis, som gjentatte ganger ble seksuelt misbrukt av en speiderleder på 1980-tallet. (AP Photo/The Oregonian, Jamie Francis/Scanpix)Vis mer

Får 110 millioner i erstatning etter overgrep fra speiderleder

Guttespeider-forening holdt tett om overgrep da speiderleder innrømmet 17 overgrep i 1983.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): En jury i den amerikanske delstaten Oregon har bestemt at speiderforeningen Boy Scouts of America må betale 18,5 millioner dollar - over 109,5 millioner kroner - til den tidligere speideren Kerry Lewis, melder nyhetsbyrået AP.

MisbruktHan ble gjentatte ganger seksuelt misbrukt av en speiderleder på 1980-tallet.

Beløpet kommer på toppen av 1,4 millioner dollar - 8,2 millioner kroner -  i kompensasjon etter at juryen 13. april mente at guttespeiderne hadde gjort for lite for å forhindre overgrep.

De mener det var uansvarlig å la den tidligere speiderlederen Timur Dykes være i kontakt med guttespeidere etter at han i 1983 innrømmet overfor speiderledelsen å ha misbrukt 17 gutter.

Ba om 148 millLewis ba i utgangspunktet om 25 millioner dollar - 148 millioner kroner - i erstatning, ifølge OregonLive.com.

Hans advokater argumenterte for å straffe speiderforeningen og sammenlignet det med å straffe en tyv som stjeler penger.

- Uansett om de ber om unnskyldning og sier de ikke vil gjøre det igjen, må de uansett straffes, sa advokat Paul Mones.

Har ikke fått unnskyldningMones poengterte videre at speiderforeningen ikke en gang hadde bedt om unnskyldning til Lewis eller de tusener av andre gutter som ble misbrukt som speidere.

- En unnskylding ville bety noe for meg, men jeg forventer det ikke, sier Lewis.

Under første del av rettsaken introduserte Lewis' advokater Kelly Clark og Paul Mones mer enn 1000 filer speiderne hadde på mistenkte overgrepsmenn fra 1965 - 1985 som bevis på at organisasjonen burde ha iverksatt tiltak mot overgrep for flere tiår siden.

60 prosent av erstatningen gitt av juryen vil utfra Oregons lov gå til delstatens kompensasjonfond for krimofre.

Speiderledelsen vil ikke kommentere saken fordi tilsvarende saker ikke er avsluttet, men sier i en uttalelse at de er motstandere av enhver misbruk av barn.

BA OM 148 MILL: Kerry Lewis fikk nesten 110 mill. (AP Photo/Rick Bowmer/Scanpix)
BA OM 148 MILL: Kerry Lewis fikk nesten 110 mill. (AP Photo/Rick Bowmer/Scanpix) Vis mer