Får 1,2 mill. av Gadhafi

En bergenskvinne får 1,250 millioner kroner i erstatning fra Moamar Gadhafi. 37-åringen ble alvorlig skadd da en terrorbombe eksploderte i Vest-Berlin i 1986.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Kvinnen, som den gangen arbeidet som au pair for en norsk diplomatfamilie i Øst-Berlin, var den 5. april 1986 på diskoteket La Belle på vestsida av Muren. Restauranten var kjent som et populært møtested for amerikanske soldater og andre utlendinger.

Stasi og Libanon

To amerikanere og ei tyrkisk jente ble drept, mens 280 gjester ble mer og mindre alvorlig skadd, da ei stor bombe full av spiker og metallgjenstander eksploderte inne i lokalet like etter midnatt.

Først etter den tyske gjenforeninga ble det klart at Libya sto bak terroranslaget. I Stasi-arkivet dukket det opp dokumenter som beviste at eksplosjonen var en hilsen fra Gadhafi til Reagan.

Den 13. november 2001 ble en palestiner, to libyere og en tysk kvinne kjent skyldig i drap og forsøk på drap.

Den norske jenta ble alvorlig forbrent under eksplosjonen og lå på sjukehus i lang tid etterpå. Kvinnen har gitt uttrykk for at hun ikke ønsker å uttale seg om det som skjedde den gangen.

Møttes

-  Da vi ble klar over at det også var irske, svenske og en norsk kvinne involvert i saken, greide vi å få dem oppsporet. De var her i Berlin på et møte med oss på seinhøsten i fjor. Den gangen hadde vi et håp om å kunne få ut mer enn dobbelt så mange penger som det nå har lyktes oss å forhandle oss fram til, sier advokat Richard von Groeling til Dagbladet.

Det er Libyas diktator Moamar Gadhafis transformasjon fra å være en hovedmann bak arabisk terrorisme, til å søke samarbeid med USA og EU, som er bakteppet for erstatningssaken. Gadhafi tok allerede i 1999 avstand fra terrorisme. Han har vedgått å stå bak Lockerbie-bomba i 1988, som kostet 270 mennesker livet, og tatt på seg ansvaret for bombingen av et fransk passasjerfly med 170 dødsofre over Niger året etter - med påfølgende utbetaling av erstatninger i milliardklassen.

-  Det er fortsatt ikke bestemt hvordan pengene til min norske klient skal utbetales. Muligens får hun hele summen på en gang. Men det kan også tenkes at beløpet må legges inn i én stiftelse som skal administreres av den tyske regjeringen, og at det utbetales i rater gjennom åra som kommer, sier von Groeling.

SJARMOFFENSIV: Libyas leder Mohamar Gadhafi har de siste årene tatt en rekke grep for å øke sin og landets anseelse i utlandet.