Heteslag:

Får 145 mill. etter dette

Idrettsutøveren tryglet om vann, men ble nektet av trenerne. Det kostet 20-åringen livet.

SISTE BILDER: Overvåkingsbilder viser det som ifølge ekteparet Brace er sønnens desperate jakt etter vann. Skjermdump: ABC/Good Morning America
SISTE BILDER: Overvåkingsbilder viser det som ifølge ekteparet Brace er sønnens desperate jakt etter vann. Skjermdump: ABC/Good Morning America Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Grant Brace (20) studerte ved Universitetet i Cumberland i Kentucky hvor han var en del av skolens brytelag.

Ifølge universitetets leder, Jerry Jackson, var Grant «en talentfull, populær ung mann, på full fart inn i sitt siste år med en lys framtid i vente».

Men en gloheit dag i slutten av august i 2020 skulle det hele få en tragisk slutt.

Desperat jakt

Forrige uke inngikk Universitetet i Cumberland forlik med Jacqueline og Kyle Brace etter at deres sønn døde av heteslag på skolens område.

I et intervju med ABC-programmet «Good Morning America» sist søndag, snakket de offentlig for første gang. Der delte de også et rystende videoopptak som viser hvordan sønnen på desperat vis forsøker åpne en låst dør i skolens treningsbygning.

45 minutter seinere ble han funnet bevisstløs ved en ikke-fungerende vannfontene.

- Han lå på alle fire. Han hadde gravd hendene sine i jorda, forteller en tydelig preget Kyle Brace.

Obduksjonen viste at 20-åringen hadde kollapset som følge av dødelig heteslag.

Tryglet trenerne

Det var i forbindelse med en brytningstrening 31. august 2020 at to daværende trenere tvang Grant og de andre bryterne til å løpe gjentatte ganger opp og ned en bakke.

Ifølge The Independent kalles den for «straffebakken».

DØDE: Grant Brace (20) døde av heteslag da trenerne nektet ham å drikke i forbindelse med treningsøkt. Foto: AP/NTB
DØDE: Grant Brace (20) døde av heteslag da trenerne nektet ham å drikke i forbindelse med treningsøkt. Foto: AP/NTB Vis mer

Det skal ha vært omkring 28 varmegrader den aktuelle dagen. I forkant skal trenerne ha truet Grant med at han risikerte å bli sparket fra brytelaget.

- Jeg klarer ikke å stå. Jeg er svimmel og jeg klarer ikke se skikkelig, skal 20-åringen ha sagt til trenerne mens han støttet seg mot et tre, ifølge foreldrenes søksmål.

Grant skal ifølge søksmålet ha tryglet om å få vann. Men trenerne skal angivelig verken ha gitt ham væske eller kontaktet akuttmedisinsk personell.

Ikke uvanlig

Allerede året i forveien hadde Grant begynt å dokumentere trenernes beinharde disiplin. Blant annet etterlot han seg flere lydopptak, i tilfelle noe skulle skje ham.

En av Grants bryterkamerater, Alex Myers (20), bekrefter det trenerne selv omtalte som «tøff kjærlighet». Til «Good Morning America» forteller Myers at trenerne ofte kjørte knallharde økter uten at de fikk fylle på vannflaskene sine.

VETERINÆR: Her får du gode tips om hvordan du skal passe på de firbeinte i sommervarmen. Video: Kristoffer Løkås. Reporter: Nicolai Delebekk Vis mer

- Det var fryktelig, helt forferdelig, forteller Myers.

- Ingen hadde egentlig noe vann igjen i vannflaskene sine, og vi fikk ikke gå tilbake inn i garderoben før straffeløpinga var over.

Knusende obduksjon

Ifølge nyhetsbyrået Associated Press var Brace diagnostisert med narkolepsi og ADHD. Han var i den forbindelse foreskrevet Adderall, en type ADHD-medisin som krever at kroppens væskebalanse opprettholdes.

INSTAGRAM: Brace-familien har opprettet en egen minneside for Grant.

Obduksjonen viste at det hadde vært mulig å forhindre heteslaget som tok livet av ham. Foreldrene er rystet over at sønnen ikke fikk drikke vann under den utmattende treningen.

- Til syvende og sist drepte det ham, sier Grant mor, Jackie Brace, til «Good Morning America».

- Det er så vondt å tenke på at han var alene.

Millionforlik

I forbindelse med den tragiske saken, har Universitetet i Cumberland understreket i en offentlig uttalelse at studentenes og idrettsutøvernes sikkerhet er topp prioritet.

- Vi ønsker muligheten til å jobbe med Brace-familiens konsulent for å sikre tryggest mulig miljø for student-idrettsutøvere innen alle idretter.

Forliket som universitetet har inngått med Brace-familien, er på 14 millioner dollar - hvilket tilsvarer 145 millioner kroner.

Som en del av forliket er universitetet pålagt å gjennomføre et opplæringsprogram om overoppheting og heteslag. Samtidig pågår det fremdeles aktiv etterforskning i forbindelse med dødsfallet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer