Får 1500 kr døgnet på glattcelle

Mennesker som politi og rettsvesen utsetter for uberettiget straffeforfølging, skal få erstatning etter en fastsatt tabell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge forskriften, som gjelder fra 1. januar, skal staten betale 1500 kroner pr. døgn for de to første døgnene i politiets varetekt, mens satsen for de neste dagene og eventuelt månedene er på 400 kroner pr. døgn.

Belastning

Justisminister Odd Einar Dørum begrunner de avtakende satsene med at frihetsberøvelsen de to første døgnene regelmessig vil innebære enn større belastning enn de påfølgende døgnene.

En varetektsfengslet som sitter i full isolasjon, vil få et påslag på 25 prosent på de nevnte satsene i isolasjonstida. Beløpene kan dessuten økes om det foreligger såkalte særegne forhold.

Dørum har vurdert om siktelser for drap, sexovergrep og mordbrann, som kan være særdeles belastende for en uskyldig person, skulle kvalifisere for økt standardtillegg.

- Denne typen siktelser er ikke i seg sjøl tilstrekkelig for økte satser. Det må foreligge helt særegne forhold, mener departementet.

Det er avsatt 13 millioner kroner på statsbudsjettet for neste år til erstatning og oppreisning etter uberettiget straffeforfølging.

Kan bortfalle

Forskriftene gjelder utelukkende erstatning for ikke-økonomisk tap (populært kalt tort og svie) som følge av at siktelser blir henlagt, eller at tiltalte blir frifunnet.

Ikke-økonomisk oppreisning kan bortfalle helt når siktede uten rimelig grunn har benyttet sin rett til å nekte å forklare seg overfor politiet og retten, eller har motvirket opplysning av saken.

Det vanlige har vært at uskyldige i ettertid har måttet saksøke staten for å få oppreisning etter uberettiget straffeforfølging.

FEILPLASSERT PÅ GLATTCELLA? I framtida kan du få erstatning.