Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Får 16 millioner i erstatning

Tre år for seint for Fritz Moen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nesten tre år etter sin død ble Fritz Moen i dag tilkjent 16 millioner kroner i erstatning fra staten etter å ha blitt uskyldig dømt for to drap. Pengene tilfaller Moens dødsbo.


Justissekretariatene
fattet avgjørelsen i dag. Dødsboet er tilkjent til sammen 16 millioner kroner i erstatning fra staten. Av dette utgjør erstatning for ikke-økonomisk skade (oppreisning) 13 millioner kroner.

«Avgjørelsen er basert på krenkelsen Fritz Moen ble utsatt for i Sigrid Heggheim-saken. Det er vektlagt at krenkelsen var svært langvarig og at den konkrete personlige påkjenning var særdeles stor. Det er også lagt vekt på de kritikkverdige forhold som fremkommer i granskningsrapporten Fritz Moen og norsk strafferettspleie», skriver justissekretariatene i en pressemelding.

Bakgrunnen for saken er at Fritz Moen i 2004 etter gjenopptakelse ble frifunnet for drap og forsøk på voldtekt av Sigrid Heggheim. I 2006 ble han etter gjenopptakelse også frifunnet for drap og voldtekt av Torunn Finstad. Justissekreteriatene mener det ikke er rettslig grunnlag for å tilkjenne Moen erstatning i Torunn-saken. 

Regjeringen nedsa i 2006 et eget granskningsutvalg for å vurdere påtalemyndighetens og rettens rolle i saken. Utvalget fremla sin rapport den 25. juni 2007, og kom med meget skarp kritikk av politiets, påtalemyndighetens og rettens rolle i saken.

Justissekretariatenes avgjørelse kan ikke påklages forvaltningsmessig, men må bringes inn for domstolen til overprøving.

FRIKJENT: En glad Fritz Moen i Borgarting Lagmannsrett da han ble frikjent for drapet på Sigrid Heggheim, som han har sittet 18 år i fengsel for. Frikjennelsen kom på dagen 27 år etter at han ble pågrepet av politiet for første gang i forbindelse med saken. Foto: Scanpix
FRIKJENT: En glad Fritz Moen i Borgarting Lagmannsrett da han ble frikjent for drapet på Sigrid Heggheim, som han har sittet 18 år i fengsel for. Frikjennelsen kom på dagen 27 år etter at han ble pågrepet av politiet for første gang i forbindelse med saken. Foto: Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media