Får 20.000 kr fordi pappa var morderstemplet

Faren deres var i 24 år utpekt som Apenes-drapsmannen i hjembyen Fredrikstad.

SER FRAMOVER: Thor Karlsen (72) fra Fredrikstad satt varetektsfengslet for Apenes-drapet i 1983. Først i 2007 tilsto en annen mann. Nå har familien omsider fått oppreining og erstatning fra staten. - Alt for lite, men vi orker ikke mer og vil legge saken bak oss, sier Eva Karlsen (66). Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet
SER FRAMOVER: Thor Karlsen (72) fra Fredrikstad satt varetektsfengslet for Apenes-drapet i 1983. Først i 2007 tilsto en annen mann. Nå har familien omsider fått oppreining og erstatning fra staten. - Alt for lite, men vi orker ikke mer og vil legge saken bak oss, sier Eva Karlsen (66). Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Døtrene var 11 og 15 år da politiet anklaget pappa for rovdrap i 1983. Først i 2007 tilsto en annen.

- At jentene våre avspises med 20.000 kr hver er rått når vi vet hvor mye de har lidd, sier Eva Karlsen.

Respektert Thor Karlsen (72) får 850.000 kr i erstatning fordi straffeforfølgningen har påført ham «varige fysiske og psykiske helseplager». Han er dessuten tilkjent 200.000 kr i oppreisning.  Kona Eva (66) får 20.000 kr i oppreisning.

- Jeg er fryktelig skuffet og synes ikke dette står i forhold til hva familien vår har vært utsatt for, sier Thor Karlsen.

Han var 44 år og en respektert håndverker i hjembyen da han 8. april 1983 ble arrestert og siktet for å ha knivstukket Inger Johanne Apenes (61) til døde i Fredrikstads sorenskriverbolig fem år tidligere.

170 fengselsdøgn Karlsen satt varetektsfengslet i 170 døgn, uten mulighet til å snakke med kona eller barna, før Riksadvokaten henla saken. Politiet hevdet at Karlsen var skyldig, men at de ikke klarte å bevise det.

Dermed hang morderstempelet over Thor Karlsen helt til drapsmannen meldte seg 24 år seinere. 

Isolerte døtre Eva Karlsen har tidligere fortalt i Dagbladet hvordan hun forsøkte å beskytte døtrene da mannen hennes ble fengslet.

- Skolen lovte at lærerne skulle passe på jentene. Men det er ikke mulig å beskytte unger mot folkesnakk. Døtrene våre begynte å isolere seg, holdt seg unna bursdagsselskaper og ble engstelige for å være sammen med andre barn. Vi forsto ikke da hvordan de hadde det. De sa ikke så mye. Men seinere har de fortalt at de holdt reaksjonene skjult for oss, for å beskytte oss, for ikke å gi oss ekstra bekymringer, sier Eva.

Ba forgjeves For Thor Karlsen var opplevelsen av datterens konfirmasjon i mai 1983 noe av det aller tøffeste.

- Jeg satt i fengselet i Gamlebyen 50 meter fra kirka og ba forgjeves på mine knær om å få hilse på henne. Så fraktet de meg til Gjøvik og videre til Botsen i Oslo.  

Misfornøyd Familiens advokat, Frode Sulland, er ikke tilfreds med summen Thor Karlsen og hans nærmeste nå får utbetalt.

- Det lave nivået på erstatningen bekrefter at Sivilrettsforvaltningen praktiserer regelverket strengt, og i strid med forutsetningene da dagens lov ble gitt. Jeg synes det er flaut at familien får så lite etter å ha lidd så mye i så mange år. De avspises med et tynt plaster på såret. Det er vanskelig å svelge, sier Frode Sulland.  
  Ut av hodene Familien Karlsen kommer ikke til å ta avgjørelsen til retten. -Vi orker ikke å fortsette og må nå få en avslutning på dette her, ikke minst for døtrene og barnebarna skyld. Vi må komme videre og få Apenes-drapet ut av hodene våre en gang for alle, sier Thor Karlsen.  

Lang kamp - Jeg har stor forståelse for at de nå ønsker å legge dette bak seg i stedet for å gå inn i en lang rettslig prosess, sier advokat Frode Sulland.

Han har ført en lang kamp for å få staten til å erkjenne at saken ikke var foreldet og fremmet erstatnings- og oppreisningskrav på 2,7 millioner kroner for familien.