Får 25 000 for å gifte seg

Gifter du deg med en av ungkarene fra Sande kommune på Møre, får du 25000 kroner. I tillegg til «kontantstøtten» får du billig boligtomt, god sjanse på jobb - og gratis dobbeltseng!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I helga kan sunnmøringene tas i nærmere øyesyn på Folkets Hus i Oslo, der de deltar i fylkets store kampanje for å få utflyttede heimatt.

Flink til mye

Ekteskaps-bonusen fra Sande kommune på Sunnmøre er siste påfunn i rekken av tiltak for å få jenter tilbake til Bygde-Norge.

Mange av Sande-gutta - som ifølge jenter i lokalmiljøet slett ikke er noen treiginger - er både geskjeftige og velstående på sunnmørsk vis.

Men for å gjøre seg enda mer attraktive har de vært på fargeanalysekurs, lært å snakke om følelser, legge ned dolokket etter seg og danse tango.

Sande kommune mangler 111 kvinner i fruktbar alder.

Siden 1975 har over 450 mennesker forlatt kommunen, og i dag er innbyggertallet rekordlave 3100.

- I stedet for å felle tårer over manglende kvinnfolk, må vi gjøre noe. Vi går rundt som usignerte sjekker. Det er bare å huke tak i oss, gliser Sandes ungkarsgeneral Mathias Gjerde (32).

Ideen til den nødvendige skoleringen fikk de i Dagbladets artikkel i mars i år om harrygutta på bygda, som bare bruker ord i nødstilfeller og som kjører rundt i bil med terninger og wunderbaum i frontruta.

Et kall

- Så nå har vi lært om hvilke nye krav som stilles til mannen. Vi kan prate om følelser og vil aldri finne på å forlate toalettet uten å ha lagt lokket på plass, humrer sjefen for Sandes 234 ungkarer over 30 år.

Han svarer kvikt, vant til å håndtere pressens nysgjerrighet etter oppslag i Vestlandsnytt, Sunnmørsposten og Kommunal Rapport.

- Håpet er selvfølgelig å møte den rette jenta, sier Gjerde.

Ungkarsgeneralen, til daglig eier av John Gjerde AS og produsent av maritimt tankventilasjonsutstyr, tar oppgaven som et kall. I dag reiser han til hovedstaden med liste over aktuelle ungkarer i bygda.

Billige tomter


- Det er bare å møte opp for giftelystne jenter på Folkets Hus i Oslo fredag. Jeg skal nok klare å finne partner til dem, sier Mathias Gjerde.

Sande kommune gir ikke bare 25000 kroner per inngått ekteskap, men også billig tomt. Tomtene blir subsidiert med opptil 100000 kroner.

- Det hele er jo Dagbladets skyld. Nå sitter ungkarene og venter spent etter å ha gjennomgått full rehabilitering, sier lederen av Sandes næringslag og kommunens ansvarlige for prosjektet, Jostein Korsnes.

Han kan tilby full barnehagedekning. Kvamsøy Plastindustri lokker med fritt valgt dobbeltseng helt gratis til de nygifte.

Kommunens mann understreker alvoret i situasjonen.

- I dag er det 70 ubesatte stillinger i kommunen. Vi skriker etter arbeidskraft og jenter, sier Jostein Korsnes.