Innvandring og integrering i Oslo

Får 2,5 millioner av Raymond for å infiltrere eget miljø

Byrådslederen nekter for å ha ignorert Oslos innvandrerkvinner og får støtte fra Oslos bydelsmor.

BYDELSMOR: Fawzia Mohammed jobber frivillig som bydelsmor for å hjelpe andre kvinner som ikke vet hvordan de skal navigere i det norske samfunnet. Foto: Øistein Norum Monsern / Dagbladet
BYDELSMOR: Fawzia Mohammed jobber frivillig som bydelsmor for å hjelpe andre kvinner som ikke vet hvordan de skal navigere i det norske samfunnet. Foto: Øistein Norum Monsern / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Byrådsleder Raymond Johansen, har du ignorert byens innvandringskvinner?

- Nei, svarer Johansen kontant.

Grunnen til at spørsmålet rettes til Johansen er et utspill fra Høyre-politiker Afshan Rafiq der hun mener byrådet med Johansen i spissen har sovet i timen når det gjelder å få innvandrerkvinner ut i arbeid. Tall fra SSB viser at nesten hver fjerde innvandringskvinne står utenfor arbeidslivet.

UTFORDRER RAYMOND: Høyres Afshan Rafiq mener Raymond Johansen og byrådet har ignorert innvandrerkvinners behov for integreringstiltak i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
UTFORDRER RAYMOND: Høyres Afshan Rafiq mener Raymond Johansen og byrådet har ignorert innvandrerkvinners behov for integreringstiltak i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- I løpet av de snart fire åra ved makta, kan jeg ikke huske en gang hvor Raymond Johansen har fokusert på minoritetskvinners utfordringer i Oslo, sa Afshan Rafiq til Dagbladet i går.

- Det henger ikke på greip. Hun fyrer løs uten å ha satt seg inn i hva byrådet faktisk har gjort, sier Raymond Johansen, når vi møter ham på byrådslederens kontor på østhjørnet av Rådhuset i Oslo.

Satser

- Aldri har antallet kvinner på kontantstøtte vært lavere, deltakelse i barnehage har aldri vært høyere, arbeidsledigheten blant innvandrere går ned og sysselsettingen opp. Vi har snart bygget 3000 flere barnehageplasser og driver aktivt oppsøkende arbeid for å få innvandrerkvinner til å sende barna sine i barnehage, sier Johansen.

Han legger til at det er innført faste hjemmebesøk hos alle nye familier og oppfølging av alle familier som ikke har barna sine i barnehage.

SLÅR TILBAKE: Byrådsleder Raymond Johansen mener dagens politiske ledelse i Oslo står for et taktskifte i intergreringspolitikk. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.
SLÅR TILBAKE: Byrådsleder Raymond Johansen mener dagens politiske ledelse i Oslo står for et taktskifte i intergreringspolitikk. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

- Vi har engasjert 100 godt integrerte minoritetskvinner som infiltrerer miljøene. De hjelper andre minoritetskvinner til å forstå det norske samfunnet, sende barna i barnehage og komme i jobb. De kalles for bydelsmødre, sier Johansen

Bydelsmødrene

På et bakrom på Furuset bibliotek i Oslo sitter Fawzia Mohammed og sorterer rosa roser som skal deles ut på kvinnedagen. Hun er opprinnelig fra Somalia, men er en nettverket bydelsmødre som jobber frivillig med å hjelpe nyankomne eller isolerte innvandrerkvinner.

ERFARING: Fawzia Mohammed deler sine erfaringer for å hjelpe andre. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
ERFARING: Fawzia Mohammed deler sine erfaringer for å hjelpe andre. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Jeg har masse erfaring med det norske systemet som jeg deler, sier Fawzia Mohammed.

Problemene som dukker er alt fra hjelp til å søke om barnehageplass, oversettelse av dokumenter fra NAV til å forklare at man ikke trenger å være redd for barnevernet.

Selv går hun på voksenopplæringa og håper å tilslutt kunne jobbe som barne- og ungdomsarbeider.

Shabana Fazal er firebarnsmor og som Fawzia Mohammed er hun en av totalt 68 bydelsmødre som frivillig hjelper til i miljøene de selv er en del av.

LÆRER BORT: Shabana Fazal mener det er viktig å ha kvinner som har tillit i nettverket for å lære bort triksene med å klare seg i Norge. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.
LÆRER BORT: Shabana Fazal mener det er viktig å ha kvinner som har tillit i nettverket for å lære bort triksene med å klare seg i Norge. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

- Indiske og pakistanske kvinner har en helt annen forståelse for meg enn for en etat i bydelen, sier Shabana Fazal.

Hun møter innvandrerkvinner i uformelle settinger for å dele sine erfaringer om hvordan det norske samfunnet funker.

Uformell

- Vi er ikke myndighetene og kan gi råd når kvinnene er redde eller forvirret og ikke vet hvor de skal finne hjelp, sier Fazal.

Den aller første bydelsmoren, initiativtaker og daglig leder av organisasjonen, er seksbarnsmoren Nasreen Begum.

- Da jeg kom fra Pakistan i 1996 var jeg som en av kvinnene vi hjelper i dag. Jeg måtte lære meg det norske samfunnet fra begynnelsen av. Nå har vi bydelsmødre i seks bydeler og håper vi kan bli en nasjonal organisasjon, sier Begum.

Organisasjonen får 2,5 millioner kroner i støtte av Velferdsetaten i Oslo for å utvide prosjektet.

DEN FØRSTE: Nasreen Begum er den opprinnelige bydelsmoren. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
DEN FØRSTE: Nasreen Begum er den opprinnelige bydelsmoren. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Vi dekker et grunnleggende behov for disse kvinnene som vil integreres i det norske samfunnet og kunne ikke utvidet prosjektet uten kommunens støtte, sier Nasreen Begum til Dagbladet.

Taktskifte

Afshan Rafiq utfordret byrådslederen på en rekke punkter i Dagbladet på fredag.

Hun mente blant annet at minoritetskvinner bevisst må rekrutteres i offentlige sektor og at der må gis tilskudd til innvandrerkvinner som ønsker å starte for seg selv. Raymond Johansen mener de fleste av punktene på Rafiqs liste allerede er gjennomført.

- Oslo kommune er blant landets største arbeidsgivere for minoritetskvinner, vi gir tilskudd til gründere og har mentorprogram, sier Johansen og mener Rafiq skyter langt over mål.

Johansen anerkjenner at det fremdeles er store utfordringer knyttet til integrering av innvandrerkvinner.

- At behovene er store og at tiltakene må være mange er vi nok enige om, men hun kan ikke komme drassende med dette etter at byen stort sett er styrt av hennes parti siden 1975. Det er vi som har stått for taktskiftet, sier Raymond Johansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer