Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Får 30 000 i hysj-erstatning

Dagbladets konsernredaktør, John Arne Markussen, får 30 000 kroner i erstatning for å ha blitt ulovlig overvåket i 1970- og 80-åra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Med dette har staten erkjent overgrepet. Jeg har fått bekreftet det jeg hadde mistanke om, og det kjennes som en helt grei oppreisning, sier Markussen.

TelefonavlyttetDa Markussen i desember 2002 fikk innsyn i sin mappe hos Overvåkingspolitiet (PST), fikk han seg en overraskelse.

Mappa inneholdt et stenografisk referat av en telefonsamtale han som journalist i Dagbladets Tromsø-redaksjon hadde hatt med tidligere redaktør av avisa Sami Aigi, Bjarne Store Jacobsen, i 1982.

Samtalen fant sted mens det fortsatt var aksjoner mot utbyggingen av Alta-vassdraget.At mappa også inneholdt noe om Markussens fortid i NKPs ungdomsorganisasjon i Alta på 70-tallet, hadde han hatt en mistanke om da han ba om innsyn.

Men at overvåkingspolitiet hadde fulgt med i hans arbeid som journalist for Dagbladet var et sjokk.

Hvis han hadde vært overvåket, måtte politiet også ha oversikt over hans kilder. Også slike som han hadde lovet anonymitet.

Av denne grunn anså også presseorganisasjonene at overvåkingen av Markussen var særlig alvorlig.

«Overskuddsinformasjon»Dagblad-reportasjen viste at Markussen hadde vært offer for telefonavlytting som var iverksatt mot Bjarne Store Jacobsen.

-  Dette dreier seg om overskuddsinformasjon fra telefonkontroll iverksatt mot andre, forklarte daværende daglig leder for Innsynsutvalget, Knut Fosli, som like fullt karakteriserte lovbruddet som graverende.

Som begrunnelse for erstatningen skriver Innsynsutvalget at Markussen «har lidd alvorlig skade som følge av overvåkingspolitiets virksomhet».

Fire kategorierInnsynsutvalget opererer med fire ulike kategorier for fastsettelse av erstatning til ofre for politisk overvåking.

De veiledende erstatningsbeløpene varierer fra kroner 10 000 til kr. 50 000, alt etter hvor grovt lovbruddet har vært fra overvåkingstjenestens side.

ULOVELIG OVERVÅKET: Dagbladets konsernredaktør John Arne Markussen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media