Far (32) truet med å knuse kneskålene til gravid lærer

Etter at sønnen hans hadde fått tilsnakk på barneskolen, troppet oslomannen opp med balltre.

OPPRØRT: Da Knut Myhrer, hovedtillitsvalgt i Oslo-skolen, på 90-tallet kartla lærere som opplevde vold på jobben, fant han knapt én som fikk støtte fra skolen. Han har aldri hørt maken til truslene 42-åringen er tiltalt for. Her foran Lambertseter skole. Foto: Espen Røst
OPPRØRT: Da Knut Myhrer, hovedtillitsvalgt i Oslo-skolen, på 90-tallet kartla lærere som opplevde vold på jobben, fant han knapt én som fikk støtte fra skolen. Han har aldri hørt maken til truslene 42-åringen er tiltalt for. Her foran Lambertseter skole. Foto: Espen RøstVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||En 32 år gammel mann må i neste uke møte i Oslo tingrett tiltalt for å ha truet en kvinnelig barneskolelærer med grov vold.

Bakgrunnen skal ha vært at sønnen hadde blitt irettesatt av læreren. Mandag 19. januar, like før skoledagen var slutt, dukket 32-åringen opp på Lambertseter skole for å finne kvinnen — med et balltre i hendene.

Da han traff på skolens assisterende rektor og flere andre ansatte, gjorde mannen det ifølge politiet klart at han ønsket å skade læreren han lette etter.

— Jeg skal slå henne i kneskålene med denne, sa faren ifølge tiltalen. 

Høygravid
Den unge læreren trusselen var rettet mot, var gravid i niende måned da situasjonen oppsto. Hun forteller at bakgrunnen for dramaet var at mannens sønn, som var elev på et av de lavere trinnene ved skolen, hadde fått helt vanlig tilsnakk tidligere på dagen.

Faren valgte ifølge politiet altså å true med hevn i form av et fysisk angrep.

— Jeg hadde bare gjort jobben min, så jeg fikk jo litt av et sjokk, sier kvinnen, som først ikke forsto alvoret da hun ble varslet om at den sinte faren hadde dukket opp.

— Jeg var høygravid og ville ikke hatt en sjanse til å forsvare meg, forteller den kvinnelige læreren til Dagbladet.

Roser politiet
- Ei uke etterpå sendte han meg et brev via sønnen. Der gjorde han det klart at to timer politiavhør ikke skremte ham det minste. Han skrev  oe sånt som at «dette er ikke over». Jeg oppfattet det som nye trusler, selv om det var mer indirekte, sier læreren til Dagbladet.

Rektor Unni Holsve ved Lambertseter skole forteller at samarbeidet med politiet har fungert utmerket.

- Vi klarte selv å roe ned situasjonen. Politiet ble tilkalt og har håndtert denne saken ypperlig i tiden som har gått, slik at vi har kunnet  følge opp saken på en trygg og god måte internt på skolen, sier rektor Holsve til Dagbladet.

Hun og læreren skal vitne i straffesaken til uka.

- Vi har opptrådt i henhold til Oslo-skolens ordensreglement, som pålegger oss å politianmelde forhold av denne typen, sier rektor Unni  Holsve, som understreker at miljøet ved skolen er godt.

- Overdramatisert
I tillegg til selve den påståtte voldstrusselen, er 32-åringen tiltalt etter straffelovens § 128, for å ha prøvd å true en offentlig tjenestemann til å unnlate en tjenestehandling. Mannen vil trolig ikke erkjenne straffskyld.

- Min klient mener episoden er blitt overdramatisert og tatt ut av sin sammenheng, sier advokatfullmektig Siri Ross ved Reiss-Andersen & Co.

32-åringen har forklart politiet at han hadde balltre med seg fordi han hadde vært ute og spilt baseball med sønnen.

— Det groveste jeg har hørt om
Lærernes hovedtillitsvalgt i Oslo, Knut Myhrer, er selv blitt slått. Det siste innen lærermobbing er sms-trusler og uthenging på YouTube.

I 20 år har Myhrer jobbet med kartlegging og forebygging av vold og trusler mot lærere og elever i skolen.

- Jeg vet om lærere som har blitt klappet til av foreldre, men å true med å knuse knærne på en gravid lærer med balltre, det er det groveste jeg har hørt om noen gang. Ekstremt grovt, sier Myhrer.

Til daglig er han hovedtillitsvalgt for ansatte i Oslo-skolen. Voldsom økning Myhrer ble orientert om saken i vinter, men mener den ble godt løst ved skolen uten at han behøvde å gripe inn. Sånn har det ikke alltid vært.

- Vi opplevde en voldsom økning i angrep og trusler mot lærere tidlig på 90-tallet. I dag har det  flatet det ut. I mellomtida ble skolene og lærerne langt flinkere til å hjelpe, sier Myhrer, som selv har opplevd å få en knyttneve i ansiktet fra en sint far av en elev.

- Han fikk ikke hente sønnen sin fra skolen på grunn av en barnefordelingssak.

Lite oppfølging
En nasjonal undersøkelse blant 900 medlemmer i  Utdanningsforbundet gjort i 2005 viser at:

• 57 prosent hadde vært innblandet i vold eller truende situasjoner i yrkessammenheng de siste fem åra.
• 45 prosent hadde opplevd slike episoder mer enn en gang.
• 23 prosent hadde opplevd flere typer vold eller truende situasjoner.

- Ulik oppfølging
Det siste året har Arbeidstilsynet hatt tilsyn ved 140 skoler. Flere foreløpige resultater presenteres neste utgave av bladet Utdanning, som er  på gata 8. mai.

- Lærere som utsettes for skader, vold og trusler, [får] svært ulik oppfølging, noen ingen i det hele tatt, konkluderer Arbeidstilsynets leder,
Ingrid Finboe Svendsen overfor Utdanning.

For lærere kan saken ende i en personlig tragedie, mener Myhrer.

- I løpet av de siste 15 åra har flere lærere jeg kjenner flyttet fra Oslo etter slike hendelser, derfor må vi ta dette så alvorlig, sier
Myhrer.