Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Får 3,4 mill. 14 år etter badeulykken

Mannen lå på en luftmadrass i vannet, da en person hoppet ned på ryggen hans. Det ble starten på over ti års kamp mot forsikringsselskapet.

KRITISK: Advokat Thomas Meinich mener forsikringsselskapene kjører et rått løp mot syke og skadde for å slippe å utbetale uførekapitalforsikring. Foto: Advokatfirmaet Steenstrup Stordrange
KRITISK: Advokat Thomas Meinich mener forsikringsselskapene kjører et rått løp mot syke og skadde for å slippe å utbetale uførekapitalforsikring. Foto: Advokatfirmaet Steenstrup Stordrange Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En dom, som falt i Oslo tingrett før jul i fjor, tvinger forsikringsselskapene til å utbetale uførekapitalforsikring i saker hvor bransjen tidligere har nektet syke og skadde forsikringsutbetaling.

- Jeg har jobbet med forsikringssaker i over 20 år, og opplever til stadighet at forsikringsselskapene bruker alle midler og alle mulige tenkelige anførsler for fraskrive seg ansvar til å gjøre opp forsikringskrav, sier advokat Thomas Meinich i advokatfirmaet Steenstrup Stordrange til Dagbladet.

Meinich representerer en 51 år gammel mann som tidligere var leder i et datafirma. Arbeidsgiveren tegnet i 1996 en uførekapitalforsikring for ham i daværende DAVID Forsikring, nå Sparebank1 Livsforsikring AS.

Hoppet på ryggen hans I august 1997 ble han utsatt for en alvorlig badeulykke som har gjort ham 100 prosent arbeidsufør.

Han lå på magen på en luftmadrass i vannet, da han ble truffet av en person som hoppet ned på ryggen hans fra halvannen meters høyde.

- Han sliter i dag med veldig sterke ryggsmerter og er sengeliggende store deler av tida, sier advokat Thomas Meinich.

Mannen krevde etter hvert sin uførekapitalforsikring utbetalt hos Sparabank1 Livsforsikring AS.

Uførekapitalforsikringer kommer normalt til utbetaling når forsikringstaker har vært minst 50 prosent ufør i mer enn to år og forsikringsselskapet selv bedømmer uførheten som varig.

Forsikringsselskapet avslo mannens krav om utbetaling med henvisning til at uførekapitalforsikringen opphørte i 1998, da premien ikke lenger ble betalt.

- Urimelig - For disse forsikringene bestemmer selskapene selv når vilkårene for utbetaling er til stede. Ikke sjeldent kan dette være opptil ti år etter at sykdommen eller ulykken, som ledet til uførhet, inntrådte. I lys av dette blir det ganske urimelig å kreve premiebetaling helt til selskapet selv bestemmer at forsikringstilfellet har inntrådt og utbetaling skal skje, sier Meinich og utdyper:

- Uførekapitalforsikringene er jo også veldig dyre, og folk som blir uføre vil ofte ha problemer med å klare å betale disse premiene. Ut fra selskapenes syn har de dermed mulighet til å utsulte forsikringstakeren til de ikke klarer å betale premie.

4. november i fjor fikk Sparebank1 Livsforsikring AS klar beskjed fra Oslo tingrett om at selskapet likevel må betale.

Tingretten slo fast i sin dom at badeulykken inntraff mens 51-åringen var forsikret, og at han som følge av ryggskaden var minst 50 prosent arbeidsufør i en periode på mer enn to år.

Retten påpekte at det i forsikringsvilkårene ikke står noen ting om at konstateringen av to års sammenhengende arbeidsuførhet også måtte finne sted i forsikringstida.

Dermed kom retten til at forikringsselskapet må betale.

Fikk 3,4 mill. Sparebank1 Livsforsikring AS aksepterte dommen, og 51-åringen har fått utbetalt rundt 3,4 millioner kroner.

- Oslo tingrett fastslår at forsikringsvilkårene klart ikke gir grunnlag for å nekte utbetaling, og det har sannsynligvis forsikringsselskapet vært fullt ut klar over. De lot likevel saken trekke så langt ut at forsikringstakeren måtte ta belastningen med å gjennomføre en full rettsprosess for tingretten, sier Thomas Meinich.

Advokaten frykter det er mange forsikringskunder som ikke har fått berettiget forsikringsdekning fordi de har hatt tillit til forsikringsselskapene juridiske standpunkt i disse sakene og ikke hatt ork eller ressurser til å få dette kontrollert av en uavhengig part.

Flere forsikringsselskap har i årenes løp nektet forsikringstakere utbetaling fordi uførekapitalforsikringen ikke lenger har vært løpende på det tidspunktet skadelidte har innfridd vilkårene for utbetaling.

- De fleste stoler på forsikringsselskapene og har nok ikke fulgt dette videre opp. Jeg vil anta at det derfor er mange som har fått uriktige avslag, sier Meinich.

Denne type avslag på forsikringsutbetaling har flere ganger vært behandlet i Forsikringsklagenemnda (nå Finansklagenemnda journ. anm.). Nemnda har gjennomgående vært på parti med forsikringstakerne, og har gitt forsikringsbransjen klare signaler om at de må endre praksis.

Nå er dette endelig fastslått i en rettskraftig dom.

- Tar dommen til etterretning Selskapene må gjøre det helt tydelig i forsikringsvilkårene at premien på uførekapitalforsikringen må betales helt fram til skadelidte innfrir vilkårene for utbetaling. Hvis dette ikke klargjøres, må selskapene betale dersom skadelidte var forsikret på skadetidspunktet.

- Vi tar dommen til etterretning, og retter oss etter den. Rettens vurdering er at vi ikke har vært tydelig nok i forsikringsvilkårene, og vi jobber med å få dette klargjort i vilkårene våre nå, sier pressekontakt Christian Brosstad i Sparebank1.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!