Får 50 000 av staten

Norsk-amerikaneren Harry Edward Hendriksen smuglet 50 tonn narkotika til USA. Da han flyktet til Norge, ble han satt i varetekt. Nå får han en oppreisning av Justisdepartementet på 50000 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dommen i Gulating lagmannsrett er oppsiktsvekkende. Trolig for første gang har en person som har erkjent å ha vært med og smuglet nærmere 50 tonn narkotika - hasj og marihuana - fått 50000 kroner i oppreisning av den norske stat.

På 80-tallet deltok Hendriksen aktivt i å smugle hasj og marihuana til USA. Han flyktet fra hjemstaten Vermont til Norge, og ble arrestert i november 1997.

Narkotikasmuglingen til USA er etter amerikanske rettsregler foreldet. Etter norsk lov er ikke forbrytelsene Hendriksen var tiltalt for foreldet. Likevel kan han ikke utleveres til hjemlandet, fordi det vil stride mot norsk lov.

Uforholdsmessig

Etter flere runder i norske rettssaler besluttet Høyesterett at det ikke var juridisk grunnlag for å utlevere ham til USA. Likevel ble norsk-amerikaneren sittende i varetekt i Norge i 13 måneder. Advokat Anders Brosveet, hos advokat John Christian Elden, fikk i lagmannsretten medhold i at det hadde vært et uforholdsmessig inngrep å holde Hendriksen i varetekt. Til tross for at han var etterlyst gjennom Interpol og tiltalt for å ha smuglet 50 tonn narkotika til USA.

Fri mann

Ifølge dommen i Gulating lagmannsrett talte 13 måneder i varetekt for at Harry Edward Hendriksen fikk 50000 norske kroner i erstatning.

Mannen myndighetene i Vermont ville fengsle, er nå fri i Norge. Først holdt Hendriksen seg i skjul i Norge i 20 måneder, deretter har han sittet 13 måneder i varetekt, og nå har han fått 50000 kroner i oppreisning. Samtidig konkluderer lagmannsretten med at det er lite rimelig at en aktiv deltaker i smugling av 38 tonn hasj skal ha erstatning.