Får 625 000 i erstatning

Sykepleieren som ble renvasket for anklagene om drap i den såkalte Niklas-saken, får 625 000 kroner i erstatning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun får 275 000 kroner for tapt arbeidsfortjeneste, og 350 000 kroner i oppreisning på grunn av den belastning saken har vært for henne.

- Selvfølgelig er hun ganske glad. Hun er lykkelig over at saken har fått en avslutning. Nå er det endelig slått fast at hun ikke hadde noe med dødsfallet å gjøre, sier advokat Frode Sulland til Dagbladet.

Han er likevel sterkt kritisk til politiets framgangsmåte.

- Det er mange sider ved politiets etterforskning som sviktet. Saken har vært preget av en total mangel på kritiske motforestillingen. Når politiet fikk nye bevis som gikk i kvinnens favør, bortforklarte de dem.

- Det er en skremmende historie, og jeg håper politiet tar lærdom av den.

Lagmannsretten skriver i sin kjennelse at den, etter en samlet vurdering av bevisene i saken, er «trygg på at hun ikke har foretatt handlingen».

Retten kommer samtidig med krass kritikk av etterforskningen i saken.

«Lagmannsretten finner grunn til å bemerke at politiets etterforskning og vurderinger bærer preg av ensidighet. Det kan synes som om etterforskningen har tatt sikte på å finne belegg for en hypotese som er basert på en medsiktets beskyldning. Når en siktet legger skylden på en medsiktet, er det grunn til å utvise stor varsomhet og skepsis», står det i kjennelsen.

Niklas var 16 måneder gammel da han døde brått den 15. desember 1996. Politiet etterforsket dødsfallet som mistenkelig, og sykepleieren, som var sammen med faren til Niklas, ble siktet 3. januar 1997.

Hun satt til sammen 42 dager i varetekt, mens hun var høygravid. På grunn av fengslingen måtte hun utsette sykepleier-eksamenen sin til året etter. 26. november 1997 besluttet Riksadvokaten i henlegge saken på grunn av bevisets stilling.

Les hele dommen