Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Får 6,5 mill. i erstatning etter skolevaksine

Legesønn (35) er den eneste av 329 ME-syke som har fått medhold hos Norsk Pasientskadeerstatning.

VAKSINE: Mannen (35) har hatt store plager av vaksinen han fikk på ungdomsskolen. Blant annet har han tilbragt seks år av livet sovende i et mørkt rom. Foto: Krister Sørbø
VAKSINE: Mannen (35) har hatt store plager av vaksinen han fikk på ungdomsskolen. Blant annet har han tilbragt seks år av livet sovende i et mørkt rom. Foto: Krister Sørbø Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Mellom 1988 og 1991 ble 180 000 ungdomsskoleelever vaksinert mot den farlige meningokokk B-bakterien, som hvert år tok livet av rundt 30 personer i en epidemi på slutten av 70-tallet.

Vaksineprosjektet var et forsøk som ble satt i gang av Folkehelseinstituttet, og ble i ettertid betegnet av kritikere som et gigantisk eksperiment med unge kropper. Vaksinen ble aldri innført i det norsk barne-vaksinasjonsprogrammet.

NPE har til nå mottatt 329 saker til behandling hvor pasientene mener deres ME (kronisk trøtthetssyndrom) er forårsaket av vaksinen mot hjernehinnebetennelse.

I 256 av sakene er erstatningskravet avslått, to saker er avvist og 67 saker er henlagt.

Tre saker er fremdeles til behandling hos NPE.

Lå seks år i mørkt romBare i en eneste sak har NPE funnet at det er årsakssammenheng mellom vaksinen og pasientens utvikling av ME.

Pasienten er en 35 år gammel mann fra østlandsområdet.

 Hans far er en anerkjent medisinprofessor ved et av landets universitetssykehus. Han har nå fått 6.450.000 kroner i erstatning.

- I seks år har han ligget i et mørkt rom med gardinene trukket for. Han er hundre prosent pleietrengende, og hans mor og far må hjelpe ham på toalettbesøk og med mating, sier advokat Edmund Asbøll. Han er svært fornøyd med det betydelige erstatningsbeløpet.

- Det er svært gledelig at han har fått medhold. Erstatningsbeløpet gir ham en sikkerhet for framtida. Foreldrene vil ikke kunne pleie ham for all framtid, påpeker Asbøll.

Norsk Pasientskadeerstatning opplyser at mannen ble gitt medhold etter "grundig vurdering". Utover dette kan ikke NPE kommentere saken ytterligere, da de er bundet av taushetsplikt.

Flere saker
Advokat Asbøll representerer et større antall ME-syke som har fått avslag hos NPE og Pasientskademenmda.

- Jeg håper derfor at 35-åringens sak vil bli til nytte for de andre skadelidte som har fått avslag, i den videre behandlingen i rettssystemet. Det springende punktet blir i hvor stor grad hans sak er forskjellig i forhold til de andre sakene, sier Asbøll.

I 2005/2006 oppsto det mistanke om en sammenheng mellom sykdommen myalgisk encephalopati - ME, også kalt postviralt eller kronisk trøtthetssyndrom - og meningokokk B-vaksinen.

I informasjonsbrosjyren om forsøket sent på 80-tallet fikk ungdommene og foreldrene opplyst at «det er usannsynlig at det skal oppstå alvorlige komplikasjoner».

Men mange ble syke. 512 bivirkninger ble rapport i perioden mens vaksinasjonen pågikk. 14 ble vurdert som alvorlige. Fem skolebarn fikk alvorlige nevrologiske skader. Det ble også betalt ut noen erstatninger.

GranskingVaksineforsøket er også blitt gjenstand for offentlig gransking. 16. oktober 2007 leverte et utvalg ledet av Olaf Gjerløw Aasland en rapport til Helse- og omsorgsdepartementet hvor det ble påpekt at risikoinformasjonen som ble gitt forsøkspersonene og deres foreldre var mangelfull.

«Prosjektledelsen ved Folkehelseinstituttet visste mer om risiko, herunder «ukjent» risiko for alvorlige komplikasjoner, enn det som ble formidlet i informasjonsmateriellet. Dette gjaldt spesielt ved utvidelsen av ungdomsskoleforsøket og vaksineringen av placebogruppen, siden det da forelå meldinger om flere (elleve) alvorlige hendelser som kunne ha sammenheng med vaksinen», heter det i Aasland-utvalgets rapport.

- NPE støtter seg til Verdens Helseorganisasjon som sier at sykdomsvirkningen må melde seg innen åtte uker etter vaksinasjonen. Men mange gikk ikke til lege umiddelbart. Folk fikk beskjed om at vaksinen var trygg og at man ikke skulle løpe til legen for bagateller. De ble ikke gitt ordentlig informasjon, og det var ikke et system på plass for å ta seg av folk som eventuelt skulle bli syke etter vaksinen, påpeker Asbøll.

Krever at flere fårNorges ME-forening mener knappe 6,5 millioner kroner ikke er en stor sum for det de kaller et ødelagt liv. Nå krever de at flere får liknende erstatninger.

- Gudameg, dette var gledelig, sier Ellen Vivian Piro, leder i Norges ME-forening, som har kjempet denne saken siden 2005. Likevel er ikke lederen overrasket.

- Nei, overraskelsen ligger heller i at den første erstatningen ikke er kommet før nå. Staten har fraskrevet seg et ansvar de helt klart har hatt, sier Piro.

Hun viser til at vaksinen i informasjonsbrosjyren ble framstilt som trygg, og at de som tok den også ble lovet økonomisk erstatning.

- At så mange har fått avslag viser at det ansvaret ikke er fulgt opp. Derfor er det så gledelig at endelig noen har klart å komme gjennom. Dette bør være starten på at dette ansvaret blir tatt på alvor, sier Piro.

Nestleder i foreningen, Reidun Gran Alkanger, overfører problemstillingen til et mer aktuelt vaksinetilfelle:

- Med tanke på hvor hardt svineinfluensavaksinen ble anbefalt bør Staten vise at den tar folk som stiller opp for samfunnet på alvor ved å gi erstatning til de som faktisk er rammet tidligere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!