Får 7,5 millioner etter incestdom

Tre menn fra Nord-Trøndelag får til sammen vel 7,5 millioner kroner i erstatning etter en incestsak der de først ble dømt og så frifunnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De tre mennene ble i Frostating lagmannsrett i 1992 dømt til lange fengselsstraffer for seksuelle overgrep mot en fem år gammel jente i 1989. De tre var henholdsvis hennes far, morfar og onkel.

Saken ble gjenopptatt i 2001, og de ble da frifunnet for de påståtte overgrepene.

Frostating lagmannsrett har nå dømt Staten ved Justisdepartementet til å betale 3.350.000 kroner i erstatning og oppreisning til jentas far, 3.260.000 kroner til morfaren og 940.000 kroner til onkelen.

Oppreisningsbeløpene til både faren og morfaren er på tre millioner kroner, mens onkelen får 240.000 kroner i erstatning og 700.000 kroner i oppreisning.

Påståtte samleier

Faren og morfaren ble i den første straffesaken kjent skyldige blant annet i samleier med jenta, og de ble begge dømt til seks års fengsel. Onkelen fikk fengselsstraff på ett år og fire måneder for noe mindre alvorlige overgrep.

Straffesaken mot de tre ble gjenopptatt ved Frostating lagmannsrett i desember i fjor, etter at det var reist tvil omkring dommeravhørene av jenta før den første straffesaken, og tvil om konklusjonene til de medisinsk sakkyndige.

Sinnssykdom

Aktor i den gjenopptatte saken, statsadvokat Helge J. Kaasbøll, ba i sin prosedyre om at juryen skulle svare nei på alle skyldspørsmålene for jentas far.

Begrunnelsen var at mannen er erklært sinnssyk, og at de psykiatrisk sakkyndige var i «sterk tvil» om han var strafferettslig tilregnelig da de påståtte overgrepene skulle ha skjedd.

Aktor ba også juryen om å svare nei på spørsmålene om morfaren og onkelen hadde hatt samleie med jenta. Men Kaasbøll opprettholdt påstanden om at disse to var skyldige i utuktig omgang.

Juryen i Frostating lagmannsrett svarte den 14. desember 2001 nei på alle skyldspørsmålene.