Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Får 7,5 millioner for å være akuttmottak. Har ikke huset en eneste asylsøker

Gjestegården står i beredskap som akuttmottak. Det koster UDI.

AKUTTMOTTAK: Christineborg gjestegård i Herøy kommune har hatt en akuttmottakavtale med UDI siden 20. november i år. De har ennå ikke huset en eneste asylsøker, men UDI betaler full pris. Foto: Christineborg gjestegård
AKUTTMOTTAK: Christineborg gjestegård i Herøy kommune har hatt en akuttmottakavtale med UDI siden 20. november i år. De har ennå ikke huset en eneste asylsøker, men UDI betaler full pris. Foto: Christineborg gjestegård Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Både Christineborg gjestehus med kapasitet til 105 personer og et hybelhus med kapasitet på 75 i Herøy kommune i Møre og Romsdal har fått store akuttmottaksavtaler med UDI.

UDIs avtale med Christineborg gjestehus tilsier at selskapet får 700 kroner per døgn per person, uavhengig av om det kommer flyktninger eller ikke, skriver Sunnmørsposten.

Totalt har avtalen en verdi på 7,5 millioner kroner, og siden oppstarten 20. november har gjestehuset fått 2,5 millioner på tross av at alle sengene har vært tomme, skriver avisa, som har sett på kontrakten mellom UDI og gjestehuset.

Står i beredskap Høyre-ordfører i Herøy kommune, Arnulf Goksøyr, er styreleder for Christineborg Gjestehus AS. Han har ikke besvart Dagbladets henvendelser fredag morgen.

Daglig leder på Christineborg, Børre Waagan, forteller til Dagbladet at de hele tida har vært i beredskap for å ta imot asylsøkere.

- Vi har gjort som vi har fått beskjed om fra UDI og vært klare i beredskap. Det er et apparat som står klart her, og sist jeg snakka med UDI sa de at de varslet mellom 1-3 dager før asylsøkere ankommer, og muligens enda kortere, sier Waagan til Dagbladet.

Han sier virksomheten ikke har kalkulert med hvor mye det koster for dem å være i beredskap, og at det er faste kontrakter med UDI som ligger til grunn for summen de mottatt.

- Vi må ikke glemme at det er mennesker vi står klare til å ta imot. Vi har ikke tatt imot flyktninger før, og hvordan sluttregnskapet ser ut enten huset er tomt eller fullt, vet vi ikke. Å ha beredskap på akuttmottak er en kostnad for UDI og staten. For vår egen del har vi et personale som står klart, matlager og varme rom. Det koster så klart mindre å ha tomme rom enn fullt hus, men vi vet ikke om drifting av akuttmottak er mer lønnsomt enn vanlig drift, som vi ikke har under kontraktsperioden, sier Waagan.

- Nok kapasitet Han forteller at UDI har vært aktive for å opprette akuttmottak i distriktet, og peker på at asylstrømmen til Norge var større for drøye tre uker siden enn den er nå. Uka etter kontrakten med gjestehuset ble inngått, ble asyltallene til Norge mer enn halvert til 968 på ei uke.

Forrige uke rapporterte UDI om at antall asylsøkere var redusert til 363.

- Jeg går ut fra at vi ikke er de eneste som ikke har mottatt asylsøkere. Det er mulig vi er i en periode der det er nok kapasitet, sier Waagan.

Regiondirektør i UDI, Rune Vordahl, forklarer overfor Sunnmørsposten at de fortsatt kan risikere at det blir fullt i Herøy, og at det var nødvendig å opprette en avtale.

- Vi måtte. Da avtalen ble inngått kom det 400 asylsøkere per dag. Nå er tallet 86.

Han påpeker blant annet at UDI kan avslutte avtalen med tre ukers varsel, og at målet til UDI er å få flyktninger til ordinære mottak.

- Akuttmottak er en dyr løsning. Vi faser nå folk over i ordinære mottak, men vi trenger å ha noen akuttplasser i mellomtida, sier han.

Dagbladet har vært i kontakt med UDI sentralt, som foreløpig ikke har hatt anledning til å kommentere saken.

Står klare Waagan ved Christineborg sier han skjønner at folk er opptatt av hvor skattepengene deres går, og at de nå står klare til å ta imot når som helst.

- Kommer det asylsøkere nå, er vi mye  bedre rusta til å gi et enda bedre tilbud, blant annet sosiale tilbud vi ikke hadde mulighet til i utgangspunktet, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media