Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Får 800 000 for å studere - men skolen vil ikke ha ham

Staten gir eksbiskop Ernst Baasland (64) toppjobb med fet lønn for å studere i Sør-Afrika. Der er han uønsket.

UØNSKET: Kirkedepartementet har gitt Ernst Baasland (64) toppjobb verdt over en million kroner for å studere og undervise ved et universitet i Sør-Afrika. Der vil de ikke ha ham. Foto: Erling Hægeland
UØNSKET: Kirkedepartementet har gitt Ernst Baasland (64) toppjobb verdt over en million kroner for å studere og undervise ved et universitet i Sør-Afrika. Der vil de ikke ha ham. Foto: Erling Hægeland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Baasland får en årslønn på 729 800 kroner og et reisestipend på 90 000 for engasjementet som går fra 15. juni 2009 til 31. desember 2010.

— Avtalen om Baaslands engasjement for KKD er framforhandlet i forbindelse med hans fratreden som biskop. Dette er en spesiell sak og departementet har ønsket å opptre som ansvarlig arbeidsgiver, sier ekspedisjonssjef Ingrid Vad Nilsen til Dagbladet.

Tapte 60 millioner
Hun bekrefter at det per dags dato ikke finnes andre med en tilsvarende avtale, men vil ikke uttale seg om lønna biskopen får. Mesteparten av den vil trolig gå til eksbiskopens kreditorer.

Ernst Baasland gikk av som biskop i år, etter at han i fjor ble slått konkurs. Biskopen og kona Bodhild hadde tatt opp store lån blant sine venner for å støtte sønnen Bjarte Baaslands angivelige forretningsprosjekter.

Det viste seg at sønnen i virkeligheten hadde spilte bort over 60 millioner kroner på nettspill, og fredag ble han dømt til fire års fengsel for grovt bedrageri. Også eksbiskopens kone er nå tiltalt for grovt bedrageri. Eksbiskopen er ikke involvert i straffesakene.

Siden Ernst Baasland gikk av, har han tilbrakt flere måneder ved det sørafrikanske universitetet Stellenbosch øst for Cape Town.

Kjent med oppslagene
Som en internasjonalt anerkjent forsker på det Nye testamentet, var han fra desember 2008 til mars 2009 ved det teologiske fakultetet som gjestende forsker og også i noen tilfeller foreleser.

I høst er det tenkt at han skal tilbake, som del av hans nye jobb som seniorrådgiver i Kultur- og kirkedepartementet.

Universitetet ønsker ham ikke tilbake i november. Dette opplyser kommunikasjonssjef ved Stellenbosch-universitetet, Mohamed Shaikh til Dagbladet.

— Stellenbosch er kjent med oppslagene i Norge, som førte til at doktor Baasland trakk seg som Stavanger-biskop. Vi er klar over at det ikke er reist sak mot Dr. Baasland, men i lys av de uheldige omstendigheter har universitetet bestemt seg for å ikke invitere Dr. Baasland tilbake til Sør-Afrika for å fortsette sine studier på nåværende tidspunkt, sier kommunikasjonssjef Mohamed Shaikh til Dagbladet.

Holder planene
Selv om arbeidsoppgavene i hans nye engasjement spesifikt nevner undervisning ved det sørafrikanske universitetet som en av fire hovedarbeidsoppgaver, mener både eksbiskopen og departementet at avvisningen ikke betyr noe for hans framtid. Han vil uansett reise ned i høst.

— Det er ingen endringer i mine planer. Jeg skal ha forelesninger i Beijing i oktober, og begynner studieopphold i Stellenbosch i begynnelsen av november og ser fram til det, skriver Ernst Baasland som for øyeblikket er i Tyskland, i en SMS til Dagbladet.

Han avviser også at beslutningen fra Stellenbosch har noen innvirkning på arbeidsforholdet hans i departementet. Baasland avkreves i arbeidskontrakten halvårsrapporter fra sin forskning, men har ellers ingen klart definerte oppgaver ut over undervisning ved universitetet, og at arbeidet må komme Den norske kirke til gode.

Baaslands arbeidsgiver sier Baasland vil få godt utbytte av oppholdet, selv om han ikke ønskes velkommen med åpne armer.

— Stellenbosch University vil ikke utstede invitasjon med sikte på arbeidsopphold i høst. Dette får først og fremst konsekvenser for visumtype og dermed også lengde på oppholdet. Ernst Baasland vil likevel oppholde seg i Stellenbosch og være en del av fagmiljøet der. Dette får ikke noe å si for arbeidsforholdet. Han kan utføre sitt faglige oppdateringsarbeid og videre forskningsarbeid innenfor sitt fagfelt, også om det blir mindre undervisnings- og veiledningsoppgaver, sier ekspedisjonssjef Vad Nilsen til Dagbladet.

Kan undervise seinere
Hun mener kravet om undervisning fra Baaslands side kan oppfylles seinere i engasjementet.

— Dersom det blir undervisningsoppgaver i et mindre omfang i Stellenbosch denne høsten, vil det være mulig å komme tilbake til dette seinere i engasjementsperioden, sier ekspedisjonssjefen.

IKKE VELKOMMEN: Siden Ernst Baasland gikk av som biskop, har han tilbrakt
flere måneder ved det sørafrikanske universitetet
Stellenbosch øst for Cape Town. Nå vil
ikke universitetet invitere ham tilbake. Dette
kan få konsekvenser for visumtype og dermed
også lengde på oppholdet for Baasland.
IKKE VELKOMMEN: Siden Ernst Baasland gikk av som biskop, har han tilbrakt flere måneder ved det sørafrikanske universitetet Stellenbosch øst for Cape Town. Nå vil ikke universitetet invitere ham tilbake. Dette kan få konsekvenser for visumtype og dermed også lengde på oppholdet for Baasland. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling