Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Får 800 000 mer i apanasje

Men Kongehuset blir over 140 millioner kroner billigere neste år.

KAKE: Slik er statsbudsjettet fordelt forklart via en marsipankake. Vis mer

Kong Harald og dronning Sonja får i statsbudsjettet for 2020 en apanasje på 12 528 000 kroner.

Kronprins Haakon og Mette-Marit får utbetalt 10 427 000 kroner for 2020.

Det er en betydelig økning i apanasjen for både konge- og kronprinsparet. Kongeparet fikk i statsbudsjettet for 2019 en apanasje på 12 093 000. De har dermed en økning på 435 000 kroner fra i fjor.

MER TIL PRIVAT BRUK: Kongeparet og kronprinsparets apanasje har vokst jevnt og trutt de siste åra. I statsbudsjettet for 2020 får de til sammen snaut 23 millioner skattefrie kroner til privat bruk. Her avbildet i Ingrid Alexandras konfirmasjon. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
MER TIL PRIVAT BRUK: Kongeparet og kronprinsparets apanasje har vokst jevnt og trutt de siste åra. I statsbudsjettet for 2020 får de til sammen snaut 23 millioner skattefrie kroner til privat bruk. Her avbildet i Ingrid Alexandras konfirmasjon. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Kronprinsparet og kongeparet får til sammen rett under 23 millioner kroner i apanasjer i 2020, skattefritt.

800 000 mer

Kronprins Haakon og Mette-Marits apanasje har økt med 362 000 kroner fra 2019. Til sammen er økningen i den kongelige apanasjen på 797 000 kroner.

Kongeparets apanasje har hatt en jevn stigning de siste åra. Først i statsbudsjettet for 2013 bikket den for første gang ti millioner kroner, mens den altså har økt med 2,5 millioner kroner på de siste sju åra.

På tross av økningen i midlene som går til de kongeliges private utgifter, forvaltning, drift og vedlikehold på private eiendommer, blir bevillingen til kongehuset langt mindre på statsbudsjettet for 2020.

Billigere

Regjeringen foreslår en samlet bevilgning på 291 millioner kroner til kongehuset mot 434 millioner kroner for statsbudsjettet for 2019.

FÅR IGJEN: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl forklarer hvilke grupper som får igjen på statsbudsjettet. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

Hovedårsaken er at bevilgningen for 2019 «inkluderer 210,6 millioner kroner til sikringstiltak på de statlige og private kongelige eiendommene»- For statsbudsjettet 2020 er denne bevilgningen på 50 millioner kroner.

I tillegg foreslår regjeringen en bevilgning på 11,6 millioner kroner til drift av sikringstiltakene og lagerutgifter til de kongelige samlinger.

Under lupen

Kongehusets økonomi har vært under lupen i flere år, spesielt etter Dagbladets avsløringer fra 2016 og framover.

Les Dagbladets artikkelserie «Kongemakta» her!

Fra 2018 måtte Det kongelige hoff offentliggjøre hvor mye av arbeidstida som brukes på forvaltning, vaktmestertjenester og gartnerarbeid på de kongeliges private eiendommer.

Kravet til hoffet kom etter at Dagbladet avslørte hvordan de kongelige i en årrekke lot hoffet bruke flere millioner kroner til drift og vedlikehold av sine sju private eiendommer med hus og hytter.

Det skjedde til tross for at statsbudsjettet var tydelig på at de kongeliges «lønn» fra Stortinget, apanasjene, skulle dekke slikt arbeid.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media