Får adgang til Saddams palass

Iraks visepresident, Taha Yassin Ramadan, sier at FNs våpeninspektører vil få adgang til Saddam Husseins åtte presidentpalasser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et intervju med det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel sier Ramadan at våpeninspektørene vil få undersøke alle steder de måtte ønske å undersøke.

Brev til Blix

Samtidig sier Saddam Husseins rådgiver, general Amir al-Saadi, i et brev til lederen for våpeninspektørene, Hans Blix, og lederen for Det internasjonale atomenergibyrået, IAEA, Mohamed el-Baradei, at Irak er klar til å fjerne alle hindringer, og åpne for at våpeninspektørene skal vende tilbake. I brevet skriver også al-Saadi at Irak «har notert seg» FNs ønske om fri tilgang til Saddam Husseins palasser.

Ifølge Associated Press inneholder imidlertid brevet også en referanse til «framtidige konsultasjoner», noe som har fått amerikanerne til å beskylde Irak for fortsatte forsøk på uthaling.

- Forsinker

- Vi er ikke forbauset over at irakerne nok en gang ønsker å forsinke prosessen og narre oss, sier talsmannen for USAs FN-ambassadør Richard Grenell.

I 1998 ble det mellom FN og Irak avtalt spesielle prosedyrer for inspeksjon av presidentpalassene. Der kreves det blant annet at våpeninspektørene skal ha eskorte når de skal til et av presidentpalassene, og at overraskelsesbesøk er forbudt.

Det er uklart om visepresident Ramadans uttalelser innebærer at Irak er villig til å reforhandle forutsetningene for våpeninspektørenes adgang til palassene.