Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Får aldri svar på Tonjes død

Den 19. desember i fjor ble fire år gamle Tonje drept av et løpsk vogntog. Nå har politiet henlagt saken - i strid med egen instruks.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ALTA (Dagbladet): Mens jula senker seg over de tusen hjem, er Trond Mikalsens og Eli Synnøve Hanssens kamp med sorgen over tapet av sin fireårige datter tøffere enn noen gang:

-  Da Tonje døde, trodde vi at bunnen var nådd. Så henlegges saken, og man blir trampet enda lenger ned. Ingen blir ansvarliggjort for at ulykken skjedde, sier Mikalsen.

19. desember i fjor var den vesle familien på vei fra Kautokeino til Alta i Finnmark for å levere de siste julegavene. Etter å ha passert ei bru møtte Volvo 740-en en posttrailer. Kjørebanen deres var blokkert av en vogn som for sidelengs gjennom den krappe svingen. Det fantes ingen fluktmuligheter for familien, innesperret mellom kantsteiner og det løpske vogntoget. Smellet kastet familiens bil 60 meter bakover. Fire år gamle Tonje ble drept, Trond ble kvestet for livet og er medisinsk invalid.

Henlegges

I forrige uke henla politiet i Vest-Finnmark saken. Til tross for at etterforskningen har brakt på det rene at posttraileren hadde kjørt i mer enn 12 kilometer med et hjul for lite før kollisjonen inntraff.

Nå viser det seg at henleggelsen er i strid med politiets interne instruks. Etter at Dagbladet i går var i kontakt med førstestatsadvokat Lars Fause skrev han brev til politidistriktet, med krav om at saken oversendes.

-  Slikt skal ikke skje, og dette vil bli nevnt i vår påtegning uavhengig av hvilken avgjørelse vi faller på. Både når det gjelder dødsulykker og selvdrap har politiet en instruks om at saken skal inn til oss. Vi er overordnet myndighet, sier Fause.

-  Jeg har kommet fram til at det ikke foreligger tilstrekkelig bevis i forhold til å ta ut en tiltale mot sjåføren og eventuell uaktsomhet. Det er det som er vår oppgave å finne ut, sier politiadvokat Ernst Pettersen.

Eli og Trond er ikke bitre på føreren av vogntoget.

-  Vi er ikke ute etter å ta sjåføren, det er bare en katastrofe at en slik ulykke skjer. Likevel mener vi saken burde vært etterforsket slik at årsaken blir funnet. Det må da være interessant å få brakt på det rene hvorfor et hjul faller av, sier Trond Mikalsen.

Geir Sagelv, distriktssjef for Norges Lastebileier-Forbund i Troms og Finnmark, er enig.

-  Når man mister et hjul på denne måten, og det får slike konsekvenser, må man jo finne ut hva som egentlig har skjedd, og hvorfor. Dette er ikke bare av interesse for partene, men også for næringa.

Tilfreds

Familiens bistandsadvokat, Kjetil Nilsen, er tilfreds med at statsadvokaten nå velger å se på saken på eget initiativ.

-  I vår klage påpeker vi en rekke forhold som vi mener ikke er tilstrekkelig belyst i politiets etterforskning, sier Nilsen.

-  Hvilke forhold?

-  Det mest påfallende er at det er et vitne i transportnæringen som har nektet å forklare seg til politiet. Både vi og politiet har opplysninger som tilsier at vedkommende vet ting som har betydning for saken.

-  Henleggelsen er helt riktig, sier sjåførens forsvarer, Thor-Erik Johansen.

-  Man kan ikke tiltale noen uten fullt bevis, og min klient har opptrådt i henhold til sin plikt som sjåfør. Men jeg skjønner de pårørende og at de ønsker å bringe klarhet i hvorfor hjulet løsnet.

GLA\'JENTE: Tonje ble bare fire år gammel. Jula 2003 - som hun gledet seg til - fikk hun aldri oppleve. Dette bildet er tatt av mamma Eli i Kautokeino kort tid før ulykken inntraff.
503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media