- Får aldri tronen

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit blir aldri konge og dronning av Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det mener filosof Nina Karin Monsen etter de siste års omveltninger i kongefamilien. Mette-Marit er kronprinsesse. Ari står uten tittel. Ekskongelig Høyhet, prinsesse Märtha Louise, er med barn som høyst trolig vil gå tittelløs gjennom livet.

- Sært

På kort tid har det norske kongehuset gjennomgått en rekke forandringer. Den utvidede kongefamilien består blant andre av en rosenterapeut (Märtha), en bankansatt, en moromann, en flyger og en skuespiller.

- Situasjonen er sær. Noen gifter seg inn i kongefamilien og får tittel, andre får det ikke. Dette er mulig fordi vi har et patriarkalsk kongehus som ikke praktiserer likestilling mellom kjønnene. For Ari Behn slår dette negativt ut i det at han forblir tittelløs. At Märtha og Aris barn ikke skal ha noen tittel, er også et utslag av denne patriarkalske familietenkningen, sier filosofen og forfatteren Nina Karin Monsen.

Hun karakteriserer dagens kongedømme som et eneste stort og forferdelig rot.

- Hvorfor de vil ha det slik, er vel fordi de innser at det ikke blir noen ny konge i Norge. Harald blir den siste. Det tror jeg innerst inne at politikerne våre også innser, sier Monsen til Dagbladet. Nina Karin Monsen mener det hersker full forvirring rundt hva en tronarving er og skal være.

- Slik situasjonen er i dag, er Märtha tronarving først i det øyeblikk kronprins Haakon er død. Dette er en ren hypotetisk sak og fullstendig irrasjonell tenkning. Märtha er tronarving også i dag, og barnet hennes bør selvfølgelig få en tittel. Man regner ikke med at Märtha skal overta, og tar ikke høyde for kriser som kan oppstå. Akkurat slik opptrer politikerne også. De ønsker ikke å gripe inn før krisen er et faktum, sier hun.

Monsen frykter at Ari Behn eller Mette-Marit en dag vil få nok og ønske seg ut av sine respektive ekteskap.

- Jeg er stygt redd for at det vil kunne bli tungen på vektskålen. Det tåler ikke et norsk kongehus som ikke lenger står for kontinuitet, tradisjon og verdighet.

Nye problemer

Sosiolog Hedvig Skonhoft Johannesen mener kongehuset vil møte stadig nye problemer knyttet til rollediskusjonen i framtida.

- Ta Mette-Marit som et eksempel. I utgangspunktet oppfatter jeg henne som en postmoderne kvinne, men som kronprinsesse vil hun få liten eller ingen mulighet til å utvikle seg selv. Nå skal hun inn i en rolle der hun likner mer på en kvinne fra det forrige århundre. Hennes rolle som kronprinsesse og kanskje dronning innebærer at hun skal støtte opp om sin mann, representere og engasjere seg i sosiale saker knyttet til tradisjonelle kvinneverdier som barn og omsorg, sier Johannesen.

Hun mener situasjonen er ganske annerledes for businessparet - prinsesse Märtha Louise og Ari Behn.

- De er blitt artister, og deres popularitet varierer med deres prestasjoner, akkurat som for andre artister. De har en klar kjendisprofil. Jeg er ikke overrasket over at de har laber oppslutning hos folket, sier Skonhoft Johannesen.

- Viktig for folkesjela

Medierådgiver Ole Christian Apeland i Apeland Informasjon mener at monarkiet er en viktig del av det norske selvbildet.

- Det er ingen store rasjonelle grunner til å ha et kongehus, men vi vil ønske å beholde det i uoverskuelig framtid. Det er viktig for den norske folkesjela. Haakon og Mette-Marit kommer trolig til å få barn, og vi får en like stor klump i halsen når barna gifter seg om tretti år. Det kommer fortsatt til å være debatt rundt monarkiet til tider, men vi trenger slike symboler som kongehuset representerer, sier Apeland.

Han mener likevel at monarkiets framtid avhenger av hvordan de ulike aktørene i kongehuset spiller sine roller.