- Får aldri tronen

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit blir aldri konge og dronning av Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det mener filosof Nina Karin Monsen etter de siste års omveltninger i kongefamilien. Mette-Marit er kronprinsesse. Ari står uten tittel. Ekskongelig Høyhet, prinsesse Märtha Louise, er med barn som høyst trolig vil gå tittelløs gjennom livet.

- Sært

På kort tid har det norske kongehuset gjennomgått en rekke forandringer. Den utvidede kongefamilien består blant andre av en rosenterapeut (Märtha), en bankansatt, en moromann, en flyger og en skuespiller.

- Situasjonen er sær. Noen gifter seg inn i kongefamilien og får tittel, andre får det ikke. Dette er mulig fordi vi har et patriarkalsk kongehus som ikke praktiserer likestilling mellom kjønnene. For Ari Behn slår dette negativt ut i det at han forblir tittelløs. At Märtha og Aris barn ikke skal ha noen tittel, er også et utslag av denne patriarkalske familietenkningen, sier filosofen og forfatteren Nina Karin Monsen.

Hun karakteriserer dagens kongedømme som et eneste stort og forferdelig rot.

- Hvorfor de vil ha det slik, er vel fordi de innser at det ikke blir noen ny konge i Norge. Harald blir den siste. Det tror jeg innerst inne at politikerne våre også innser, sier Monsen til Dagbladet. Nina Karin Monsen mener det hersker full forvirring rundt hva en tronarving er og skal være.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer