Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Får ansvaret for Edwards (4) død

Politiets etterforskning konkluderer med at bydelen kan klandres for at fire år gamle Eward døde i et lekeapparat i mars i år. Foreldrene varsler søksmål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lekeapparatet fire år gamle Edward ble kvalt i var i strid med forskriftene. Ulykken kunne vært forhindret med bedre rutiner. Appartet var ikke kontrollert på flere år.

Det var i mars i år at fire år gamle Edward ble kvalt mens han lekte i en rutsjesklie i Solveien barnepark i bydel Ekeberg-Bekkelaget i Oslo. Barneparken er eiet og drevet av bydelen. Oslo kommune har dermed det juridiske ansvaret for parkens lekeapparater.

Hektet fast i kile

Gutten hadde hjertestans og var bevisstløs da han ble funnet hengende i lekeapparatet. En ambulanse brakte han til Ullevål sykehus for behandling. Men skadene gutten pådro seg i ulykken var imidlertidig så omfattende og alvorlige at livet hans ikke kunne berges. Gutten døde på sykehus dagen etter ulykken.

En snor på Edward jakke hektet seg fast i en kile på 1,5 cm. Ifølge forskriftene skulle ikke denne åpningen finnes. Etter hva Dagbladet forstår så skal en enkel list ha kunne hindret Edward å hekte seg fast i åpningen.

For lav bemanning

Politiets etterforskning har også avdekket at det bare var en ansatt som passet på barna som lekte ute da ulykken inntraff. En annen ansatt oppholdt seg innendørs i barneparkens varmestue, mens en tredje ansatt hadde forlatt barneparken for å gjøre et ærend.

Etter ulykken påsto lederen i bydelen at alle ansatte var på jobb du ulykken skjedde. Etterforskning viser derimot at bydelsdirektør Torild Lien Utvik ikke snakket sant da hun hevdet at alle var på jobb.

Direktoratet for brann- og eksplosjonsvern har i samarbeid med politiet foretatt tekniske undersøkelser av lekeapparatet ulykken skjedde i. Apparatet ble konstruert på 70-tallet og det er oppført på flere hundre lekeplasser i Norge. I 1996 kom det forskrifter som påla eiere av slike apparater å oppgradere sikkerheten i henhold til gjeldende lovverk.

Bydelen fikk en frist på tre år til å etterkomme de nye sikkerhetsforskriftene. En del justeringer ble gjort, men oppfølgingen og de årlige kontroller av apparatene i barneparken har ikke blitt fulgt forskriftsmessig opp.

- Om bydelen i Oslo kommune hadde fulgt opp de periodiske kontrollene av lekeapparatet bedre og laget en risikovurdering av de forskjellige lekeapparatene i sin HSM-plan, så ville trolig ikke ulykken skjedd, sier etterforskningsleder Rolf Erik Rotegård til Dagbladet.no.

Ble advart

Ansatte ved selskapet Lek & Sikkerhet har i avhør forklart at de gikk over lekeapparatene for bydelen i 1997. Selskapet hevder de sendte en rapport til bydelen om at ulykkesapparatet var i strid med forskriftene, men bydelen hevder de aldri fikk denne rapporten. Rapporten er ikke funnet etter en gjennomgang av bydelens arkiver og selskapet som kom med advarselen kan ikke finne kopi av rapporten de sendte i 1997.

I 2001 var igjen Lek & Sikkerhet i Solveien barnepark, men da ble ikke sikkerheten ved ulykkesapparatet vurdert. Forskriftene pålegger bydelen å ha årlige sikkerhetskontroller som kan dokumenteres i ettertid, men dette har ikke bydelen klart å dokumentere, konkludererer politiet med.

Risikerer bot

Nå sender Oslo-politiet sitt etterforskningsmateriale over til påtalemyndigheten. Etter hva Dagbladet.no erfarer vil politiet innstille på en straffereaksjon mot bydelen ved bydelsdirektøren. Det vil trolig bli lagt ned påstand om at Oslo kommune bøtelegges for brudd på produktkontrolloven.

Det finnes få straffereaksjoner for lignende saker, men i 2000 ble Fredrikstad kommune ilagt et forelegg på 100 000 kroner etter at en 10 år gammel gutt døde etter at et lekeapparat veltet over han. Kommunen vedtok forelegget.

Varsler søksmål

Så langt har bydel Ekeberg-Bekkelaget i Oslo ikke erkjent noe straffeansvar i etterkant av ulykken. Foreldrene til Edward har varslet at de vil saksøke Oslo kommunen og holde den ansvarlig for sønnens død.

- Jeg er kjempefornøyd med enhver reaksjon som måtte komme mot bydelen i denne saken. Nå må vi få gjennomgå politiets dokumenter og om etterforskningen støtter vår part vil det få betydning for søksmålet foreldrene til Edward vil fremme, sier advokat Mette Y. Larsen.

- Jeg håper bydelen nå vil revurdere sitt standpunkt i henhold til erstatningsansvar, sier Larsen.

EDWARD:</B> Edward ble alvorlig skadd da han hektet seg fast i et lekeapparat på fødselsdagen sin. Han døde dagen etter av skadene han pådro seg.
ULYKKESAPPARATET:</B> Jakka til Edward (4) hektet seg fast i en 1,5 cm bred kile i dette apparatet. Sprekken skulle ikke være der i henhold til forskriftene og bydelen hadde ansvar for at sprekken ble oppdaget.