Får asyl fordi hun er kvinne

Faegheh Shagooei (38) er historisk. En prinsipiell dom gir henne asyl fordi hun er truet med æresdrap og forfulgt som kvinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): -  Jeg følte meg som et nyfødt menneske, sier Faegheh. Så lettet ble hun da dommen fra Oslo tingrett falt. For første gang har norsk rett anerkjent kjønnsbasert forfølgelse som likeverdig asylgrunn som politisk forfølgelse. Oslo tingrett vektla Faeghehs egen opplevelse av frykt i hjemlandet. Hun ble en fallen kvinne i hjemlandet Iran da hun innrømmet utroskap med ungdomskjæresten.

-  Jeg ble tvangsgiftet som 20-åring, men jeg elsket en annen. Familien min ser på meg som en hore. De vil drepe meg.

-  Kvinner flykter av andre grunner enn menn. Dette er en viktig kvinnekamp, sier Mariann Fossum ved Krisesenteret i Bergen.

-  Endelig er kjønnsbasert forfølgelse definert som asylgrunnlag i Norge. Det er gledelig, for dette har vært internasjonal praksis i flere år, sier advokatfullmektig Marie Sølverud i advokatfellesskapet Flatebø og Mannsåker som førte saken for henne. De valgte å saksøke Utlendingsnemnda for å få opphevet avslaget om asyl.

Et fengsel

Veien har vært lang og vond siden Faegheh i 2001 søkte om asyl og fikk avslag.

-  Ikke en dag går uten at jeg tenker på døtrene mine. Jeg føler at sjelen min døde for lenge siden, og tør ikke tenke på framtida før en eventuell ankesak er behandlet, sier Faegheh.

Hun kommer fra et område dominert av fundamentalistiske sunnimuslimer. Hun hevder en straffesak i hjemlandet kunne ført til dødsstraff ved steining. Familiens tapte ære fikk hun kjenne på kroppen: voldtekter, drapstrusler og trusler om å få syre kastet i ansiktet. Hun flyktet.

Erna på banen

-  Jeg hadde brakt skam over familien. Jeg var et lett bytte og hadde ingen rettigheter. Iran er et fengsel, sier Faegheh.

Regjeringadvokaten signaliserer at dommen vil bli anket.

-  Nå forventer jeg at Erna Solberg sørger for at utlendingsmyndighetenes praksis samsvarer med dommen. En viktig kvinnekamp er vunnet når kjønnsbasert forfølgelse blir inkludert i asylinstituttet. Det er i samsvar med Stortingets vilje, sier Ågot Valle (SV), medlem av kontroll- og konstitusjonskomiteen.

-  Betyr det at utlendingsnemnda har handlet på tvers av politiske føringer?

-  Det har jeg ikke lyst til å svare på.

Statssekretær Cathrin Bretzseg i Kommunaldepartementet vil ikke uten videre legge føringer på utlendingsnemnda

-  Det er for tidlig å si noe om effekten denne dommen vil ha for behandling av andre saker nå, sier Bretzeg.

VANT KVINNESAK: Advokatfullmektig Marie Sølverud og Faegheh Shagooei Amhmadizadizadeh er glade for å ha vunnet over utlendingsnemnda i Oslo tingrett.