GIR IKKE OPP HÅPET: Afghanistan-tolken Faizullah Muradi har forståelse for at det hat tatt tid å behandle saken hans. 
Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET

.....
GIR IKKE OPP HÅPET: Afghanistan-tolken Faizullah Muradi har forståelse for at det hat tatt tid å behandle saken hans. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET .....Vis mer

Får asylsøknaden behandlet i Norge

Justisdepartementet instruerer UDI om å endre praksis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MAGLIE, ITALIA (Dagbladet): Justis- og beredskapsdepartementet melder nå at de vil åpne for at tolker som har jobbet for norske styrker i Afghanistan, kan gå utenom Dublin-forordningen.

- Departementet vil sende instruks til Utlendingsdirektoratet (UDI) om å etablere ny praksis i disse sakene. Dette betyr at de som faller innenfor denne kategorien vil få sin sak vurdert i Norge, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen i en pressemelding.

Tolken Faizullah Muradi (22) jobbet for de norske styrkene i Afghanistan, men var to år i Italia og Hellas, før han kom til Norge. Innenfor Schengen får asylsøkere bare behandlet saken sin én gang, i det landet de først kommer til, og UDI ville derfor ikke behandle saken til Muradi.

Nå må de snu, på beordring fra Justisdepartementet.

- Konsekvensen av den kommende instruksen fra Justis- og beredskapsdepartementet, er at slike saker skal vurderes individuelt og i utgangspunktet skal realitetsbehandles i Norge, heter det i pressemeldinga.

Erna beordret justisministeren Onsdag i forrige uke beordret statsminister Erna Solberg (H) Justis- og beredskapsdedepartementet å gå inn i saken til den afghanske tolken Faizullah Muradi (22), som ble tvangsutsendt til Italia natt til tirsdag.

FORTSATT OPTIMIST:Afghanistan-tolken Faizullah Muradi og hans norske hjelper Morten Ekeland er sammen i Italia. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET

.....
FORTSATT OPTIMIST:Afghanistan-tolken Faizullah Muradi og hans norske hjelper Morten Ekeland er sammen i Italia. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET ..... Vis mer

Dette skjedde etter at hun i Stortingets spørretime tidligere samme dag uttalte at hun ikke kan gripe inn overfor utlendingsmyndighetene i enkeltsaker.
 
Solberg ba justisminister Anders Anundsen (Frp) om å gjennomgå praksisen for asylsøknader fra personer som har bistått norske styrker i Afghanistan.

Vil instruere UDI Regjeringen kan ikke instruere utlendingsmyndighetene i enkeltsaker - med unntak av saker som gjelder grunnleggende nasjonale interesser eller utenrikspolitiske hensyn. Muradi jobbet i flere år  for de norske styrkene i Afghanistan, både som tolk og som soldat under kamphandlinger.

Justisdepartementet sier nå at saken til Faiz faller under slike nasjonale- og utenrikspolitiske hensyn.  

Dette er  første gang utlendingsmyndighetene må gå inn i saken til en asylsøker som er sendt ut av landet som følge av Dublin-avtalen.

 MURADI I AFGHANISTAN:  Faizullah Muradi var i mentorstyrken OMTL i Afganistan. Nå er han sendt ut av landet. Foto:Privat
MURADI I AFGHANISTAN: Faizullah Muradi var i mentorstyrken OMTL i Afganistan. Nå er han sendt ut av landet. Foto:Privat Vis mer