Får «bare» 1,5 mill.

For noen uker siden ga børsdirektør Kjell Frønsdal seg selv ett år på å gjenopprette tilliten til Oslo Børs. I går ble han sparket ut med en fallskjerm på «bare» 1,5 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frønsdal får med seg en fallskjerm i form av etterlønn de nesten atten månedene, med fradrag av lønn dersom han i mellomtida skulle få ny jobb. Ifølge styreformann Ole Lund utgjør dette rundt 1,5 millioner kroner. I tillegg har han en førpensjonsavtale som løper etter fylte seksti år.

Summen er ikke spesielt høy for en toppleder i en så vikig og kjent bedrift. Andre toppledere har fått større fallskjermer enn dette:

Erik Tønseth i Kværner fikk 20 mill., Finn Hvistendahl tok med seg 10 millioner fra DnB, Harald Norvik får 3,6 mill. fra Statoil og Diderik Schnitler fikk 3 mill. fra Saga. Norsk Kjøtt-sjef Lars Mengshoel hadde en avtale verd 10 mill. og vi husker alle Pål Krabys kjempefallskjerm på 22 millioner.

Overraskende

Norske og internasjonale undersøkelser viser at tilliten til Oslo Børs er altfor dårlig. Tidligere i sommer ga Kjell Frønsdal seg selv ett år på å bedre børsens omdømme. Mange i børsmiljøet ble overrasket over at Frønsdal ble sparket så kort tid etter at han fortalte om sin selvpålagte deadline.

- Børsen står overfor viktige strategivalg framover og styret mente at det innebar ny ledelse, sier styreformann i børsstyret, Ole Lund, til Dagbladet.

- Når vil den nye direktøren være på plass?

- På mandag skal jeg ta kontakt med et headhunterfirma, slik at vi får ansatt en ny person til høsten, sier Lund. Han har etter hvert fått god erfaring med å finne personer til viktige stillinger. Som styreformann i Statoil er Lund for tida på jakt etter Harald Nordviks etterfølger.

- Ingen kommentar

Rett etter møtet med Lund, satte Frønsdal seg på flyet hjem til Bergen. Dagbladet fikk telefonisk kontakt med ham da han kjørte fra flyplassen hjem til huset på Nesttun utenfor Bergen.

- God kveld, det er fra Dagbladet. Jeg har bare et par spørsmål om...

- Jeg må bare avbryte deg. Jeg har nemlig ingen kommentarer til denne saken. Sånn er det bare, sier Frønsdal før han bryter forbindelsen.

Skral tillit

Børsen har fått ord på seg som et paradis for innsidehandel, det vil si at noen tjener penger på fortrolig informasjon. Flere ganger har kursene på aksjeselskaper gått kraftig opp eller ned rett før en børsmelding om selskapet. Mange har ment at børsen har vist liten handlekraft i slike tilfeller.

- Hovedfokus for den nye direktøren bør være å gjenopprette tilliten til Oslo Børs, for den er skral, sier sjefmegler Peter Warren i Finansbanken. Hittil har man lyttet altfor mye til aksjemeglerne. Oslo Børs er til for investorene, ikke meglerne, sier Warren.