Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Får barn - og vektproblemer

Britt Nilsens (28) vekt økte raskt da hun sluttet å amme. Da ryggen ble vond og pusten kort, skjønte Britt at hun måtte gjøre noe med overvekta som ofte rammer kvinner etter et svangerskap. Nå venter hun barn igjen, og vekta er ikke lenger et problem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Britts historie er ikke uvanlig: Graviditet er blant de viktigste utløsende faktorene for kvinners overvekt.

- Blant overvektige kvinner oppgir 50 prosent graviditeten som en viktig årsak til problemet. Dette gjelder også kvinner som ikke har hatt et vektproblem før de ble gravide, sier professor Rune Blomhoff ved Institutt for ernæringsforskning ved Universitetet i Oslo.

- Mye energi går i morsmelka. Mange er ikke bevisste nok når de slutter å amme - de kutter ikke ned på matinntaket, og pådrar seg ekstra kilo, sier Blomhoff.

Normalt svangerskap

Britt Nilsens første graviditet forløp helt normalt, og hun la ikke på seg mer enn 12 kilo under svangerskapet.

Men da sønnen Jørgen tok farvel med mammas bryst, tok vektnåla en kraftig sving oppover til 15 kilo mer enn før svangerskapet.

Ifølge professor Blomhoff har omkring en tredjedel av kvinnene gått ned i vekt ett år etter fødselen sammenliknet med før-vekten. Men 15 prosent har etter et år gått opp mer enn fem kilo i forhold til vekta før de ble gravide, og to prosent har lagt på seg mer enn ti kilo.

Årsakene til overvekt i forbindelse med graviditeter skyldes blant annet hormonelle forandringer, redusert fysisk aktivitet og økt matlyst.

Førstegangsfødende, ikke-røykere, kvinner med høyt blodtrykk eller de som fra før er overvektige er mest utsatt.

Britt Nilsen vet hvorfor hun la på seg:

Passet ikke på

- Jeg passet ikke godt nok på ved ammeslutt. Jeg visste godt at det var usunt med pizza, sjokolade og pommes frites til hverdags. Men det er jo så godt, jeg klarte ikke la være. Dessuten satt jeg for mye i ro, sier hun.

De ekstra kiloene ga henne ryggsmerter, og plutselig var det et ork å gå opp en trapp. Knærne verket og skoene ble for små.

Den skrantende helsa ga Britt motivasjon til å få bort de plagsomme kiloene. Dessuten hadde hun lyst på et barn til, men ville vente til vekta var normalisert.

Vanlig, fettfattig mat til regelmessige tider ble hennes våpen mot kiloene.

- Det var et tankekors at kroppen skulle svikte i min unge alder. Jeg følte meg raskt friskere da jeg klarte å få bort kiloene, sier Britt Nilsen, som i dag bruker sin erfaring som slankevertinne for å hjelpe andre.

Riktig kost

For Britt Nilsen handlet det mest om å lære å spise riktig. Mer grønnsaker og mindre fet mat. Kiloene forsvant i løpet av noen måneder.

- I begynnelsen ble jeg fryktelig matfiksert. Rett etter jeg hadde spist, hadde jeg neste måltid i hodet. Etter hvert forsvant det. Med riktig mat holder man seg lenger mett, sier Britt.

«Slankekuren» var ingen trylleformel: Britt er ikke blitt mager. Derimot har hun funnet sin trivselsvekt, og er en sunn og frisk ung kvinne som i januar venter sitt andre barn.

- Jeg tror jeg blir mer bevisst etter denne fødselen. Målet mitt nå er å ikke måtte gå igjennom det samme slitet som sist, sier Britt Nilsen.