LANG KAMP: I 2013 ble foreldrene kastet på glattcelle og barna tatt hånd om av det offentlige. Nå får de endelig barna hjem. Foto: Siv Johanne Seglem
LANG KAMP: I 2013 ble foreldrene kastet på glattcelle og barna tatt hånd om av det offentlige. Nå får de endelig barna hjem. Foto: Siv Johanne SeglemVis mer

Vant fram etter årelang kamp mot barnevernet

Får barna hjem etter 1810 dager

At mor ble blankt frifunnet for grove voldsanklager hjalp familien lite. Det skulle ta nær fem år å få barna hjem igjen.

TØNSBERG (Dagbladet): - Det er fantastisk at vi endelig skal kunne leve som en familie igjen, men om det er en seier... Det ligger i hvert fall mye blod, svette og tårer i denne seieren, sier Tønsberg-mora til Dagbladet.

Tirsdag denne uka falt dommen i Tønsberg tingrett. Familiens to yngste barn skal få flytte hjem til sine foreldre. Et nær fem år langt mareritt er endelig over.

- Jeg har regnet på det. Det er gått 1810 dager siden barna ble tatt, sier mora.

Voldsanklager

Dagbladet har i lang tid fulgt den betente barnevernssaken som startet en fredag i september 2013. Det var kommet påstander om at barna ble utsatt for grov vold.

Foreldrene ble arrestert og kastet på glattcelle. Fire barn ble tatt hånd om av det offentlige.

Voldsanklagene mot far ble raskt henlagt. Først i lagmannsretten i februar 2016 ble mora blankt frifunnet, men for barnevernet var det ikke nok.

De mente like fullt at volden hadde funnet sted, og krevde at mora måtte erkjenne dette for at de skulle vurdere å tilbakeføre barna til familien.

- Det ligger andre beviskrav til grunn i en barnevernssak enn i en straffesak. For oss er det avgjørende at hun erkjenner barnas opplevelse av dette, uttalte barnevernslederen i Tønsberg kommune til Dagbladet i mai 2016.

Har snudd

Det skulle gå enda en tid før barneverntjenesten ga slipp på voldsbekymringene, men nå har de snudd.

Barneverntjenesten ser heller ikke andre tungtveiende grunner til at barna ikke skal få komme hjem til sine foreldre, og de var på foreldrenes side i kravet om tilbakeføring da saken nylig ble behandlet i tingretten.

Kommunens prosessfullmektig i retten, advokat Simen Tveten, var klar i sin tale, og er sitert følgende i den ferske dommen:

«Tidligere mistanke om vold er ingen bekymring overhodet - verken i dag eller i fremtiden.»

Kommuneadvokaten kommenterte også foreldrenes manglende erkjennelse av vold.

«Barneverntjenesten forstår at det er vanskelig å erkjenne dette, når man mener det aldri har vært et problem», heter det i dommen.

- Jeg mener ikke med dette at det var feil at barneverntjenesten i sin tid var bekymret for vold i oppdragerøyemed. At det var en bekymring om vold er jo åpenbart, sier Tveten til Dagbladet og legger til:

- Kommunen er tilfreds med dommen, og mener retten har fanget opp de tingene vi mener er riktige med hensyn til hvordan foreldrene har endret seg og deres samarbeidsvilje.

Vil hjem

I samtaler med dommerne var barna krystallklare på at de ønsker å flytte hjem til foreldrene.

«At dette er barnas reelle ønske underbygges også av at dette er et ønske de mer eller mindre konsekvent har fastholdt siden omsorgsovertakelsen i 2014», heter det i dommen.

Mors advokat, Victoria Holmen, er strålende fornøyd med dommen som medfører at tønsbergfamilien endelig får barna under samme tak.

- Det er en uvanlig grundig dom som bærer sterk faglig integritet, både juridisk og barnefaglig. Familien ble til de grader lyttet til. Det er vakkert å se den rettsikkerhetsgarantien domstolen gir, sier Holmen.