Får barne-refs: - Elitistisk

Venstre-leder Guri Melby stiller seg bak forslaget om å forby bilder av barn på nett, men bruker selv bilder av barna sine på sosiale medier. - Det framstår elitistisk, sier Frp's Silje Hjemdal.

FÅR KJEFT: Frp-politiker Silje Hjemdal mener Venstre og partileder Guri Melby framstår elitistisk når hun taler for et fobrud mot bruk av hverdagsbilder av barn på nett, mens hun selv gjør det samme. Foto: Skjermdump/ Facebook
FÅR KJEFT: Frp-politiker Silje Hjemdal mener Venstre og partileder Guri Melby framstår elitistisk når hun taler for et fobrud mot bruk av hverdagsbilder av barn på nett, mens hun selv gjør det samme. Foto: Skjermdump/ Facebook Vis mer
Publisert

- Jeg registrerer at Venstre mener staten i dette tilfelle er best til å vurdere ved bruk av forbud, men partiets egen partileder som ofte deler bilder av egne barn mener hun har vært i stand til å ta slike vurderinger selv, sier stortingsrepresentant Silje Hjemdal (Frp) til Dagbladet.

Venstre har skapt stort engasjement etter at de har fremmet et forslag om at det bør bli ulovlig for foreldre å bruke bilder av egne barn i kommersielle sammenhenger på nett.

SIER NEI: Silje Hjemdal sitter i Stortingets familie- og kulturkomité for Frp. Foto: Bjørn Inge Bergestuen
SIER NEI: Silje Hjemdal sitter i Stortingets familie- og kulturkomité for Frp. Foto: Bjørn Inge Bergestuen Vis mer

Det har kommet til ordkrig mellom flere av landets mest profilerte influensere. Mens «Pilotfrue» Julianne Nygård kaller forslaget «Hodeløst», har blogger Kristin Gjelsvik hyllet et mulig forbud.

Torsdag var saken tema på Fredrik Solvangs Debatten.

- Ganske ekstremt

Frp-politiker Silje Hjemdal, som sitter i Stortingets familie- og kulturkomité, er svært skeptisk til forslaget. Hun sier hennes «ryggmargsrefleks» er å si nei til forbudet.

- Det er ganske ekstremt å gå rett på forbud. Jeg kan ikke skjønne hva et forbud løser. Jeg har ikke hørt noen gode argumenter for det.

Hjemdal understreker at hun ikke har diskutert forslaget med Frp's partigruppe på Stortinget.

I et innlegg på Facebook torsdag gikk Venstre-leder Guri Melby ut med full støtte til forslaget, og forslagsstiller Grunde Almeland (V).

«Vi trenger en debatt om hvordan barn eksponeres i sosiale medier. Jeg heier på Venstres Grunde Almeland i NRK Debatten i kveld, som tar til orde for å sikre barns rett til personvern enda tydeligere» skriver Melby.

Venstre-lederen har selv over tid delt en rekke bilder sammen med sine barn på Facebook og Instagram.

Silje Hjemdal i Frp reagerer på budskapet fra Melby.

- Det kan framstå som elitistisk at politikere er i stand til å ta slike valg og vurderinger, mens staten må ta den på vegne av andre, sier Hjemdal til Dagbladet.

- Ovenfra og ned-holdning

Frp-politikeren vedgår at Melbys innlegg ikke kan kalles en kommersiell sammenheng, som er det Venstre vil ha som avgrensing for forbudet, men mener det må kunne kalles markedsføring.

- Hun har riktignok ikke spons i tradisjonell forstand men har 20.000 følgere på Facebook og over 8000 på Instagram. Hun bruker eget liv og hverdag sammen med barna for å formidle politiske budskap. Dette er vel også en form for markedsføring av seg selv, sin familie og sitt parti, sier Hjemdal.

Hun har en klar beskjed om hva hun synes om dette.

- Jeg har forståelse for at f.eks. influensere vil oppleve dette som hyklersk og dobbeltmoralsk. Det kan jo tolkes som at man mener at noen mennesker er mye bedre egnet enn andre til å foreta valg på vegne av egen familie og barn. Det er en ovenfra og ned-holdning som jeg tror mange i det store og hele vil ha seg frabedt.

I sin Facebook-post er Melby åpen om at hun også har delt bilder av barna sine i sosiale medier, og sier hun vil tenke over hvordan hun gjør dette i framtida.

«Jeg mener jeg har vært bevisst på hvilke situasjoner det er greit å dele med omverdenen og vært forsiktig med å utlevere noe de ville syntes var for intimt. Men jeg vil nå ta en gjennomgang og ha i bakhodet at jeg har en del følgere selv. Med det følger ansvar» skriver Melby.

Pussig kritikk

Melby svarer på kritikken i et lengre skriftlig svar på e-post.

«Dette må jeg si er en pussig kritikk og et sidespor i en ellers viktig debatt om barns personvern i en gjennomdigitalisert verden. Jeg trodde FrP var opptatt av barns rettigheter, men tydeligvis ikke nok til at de har satt seg inn i hva disse ni forslagene for å styrke barns rettigheter handler om. Det konkrete forslaget det har vært mye debatt om den siste tida handler om å forby spesifikt bruk av barn til annonser og reklameoppdrag. Dette er ikke ment å gjelde barnefamilier, tanter og besteforeldre som stolt deler bilder av barna til venner og kjente. Det handler om at barn som brukes gjennomgående til reklame for at foreldrene skal tjene penger på sosiale medier skal få et bedre vern enn i dag. For i motsetning til FrP så er det barnas beste som står i sentrum for oss» skriver Melby.

Venstre-lederen sier det er rart at ikke Frp støtter forslaget om et forbud.

«Dette er ikke et forbud for forbudets skyld, det er et forbud for å gi frihet og styrke rettighetene til barna våre. Det synes jeg det er rart at Frp ikke støtter. Så har jeg selv vært helt åpen om at med å løfte debatten så må man også se på hva man selv gjør. Jeg har også delt bilder av mine barn, men har alltid forsøkt å ha et bevisst forhold til hvilke situasjoner det er greit å dele. Jeg har gått fra å være en mindre kjent lokalpolitiker i mange år til å bli en mer profilert partileder, og det har naturligvis ført til at jeg har gjort nye vurderinger om hvordan barna mine eksponeres etter hvert som jeg har fått flere følgere på sosiale medier. Men poenget med dette forslaget er at kommersialisering av barn er noe vi må mer bevissthet rundt, for barn skal ikke være et virkemiddel for at foreldrene skal tjene penger.»

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer