EN GLAD GUTT: Kweku Adoboli smiler til kameraene idet han føres fra avhør av London-politiet. Foto: AP/Matt Dunham/Scanpix
EN GLAD GUTT: Kweku Adoboli smiler til kameraene idet han føres fra avhør av London-politiet. Foto: AP/Matt Dunham/ScanpixVis mer

Far beklager handlingene til smilende superbedrager

Kweku Adoboli lurte alle, og sørget for at arbeidsgiveren tapte 11 milliarder kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Adoboli er siktet for bedrageri og for å ha påført den sveitsiske storbanken UBS et tap på 2 milliarder dollar.

Ifølge BBC fortalte Adoboli selv bankens ledelse om sine handlinger.

Smilende Siktelsen gjelder handlinger som går tilbake til 2008.

I britiske medier har bilder av en smilende Aduboli sirkulert i stort monn, og den glisende supersvindleren har provosert en opinion som selv er hardt preget av trange, økonomiske tider.

Den 31 år gamle aksjemegleren har de siste dagene sittet i knallharde avhør, etter at han ble pågrepet på jobb på torsdag. Han er siktet for uautorisert handel med aksjer. Han er sønn av John Adoboli, en ghanesisk FN-diplomat, og ble som barn sendt på en velrenommert kostskole i Storbritannia.

I sorg Faren John, bosatt i Tema i Ghana og med lang fartstid fra FN, sier nå til Daily Mail at sønnen «gjorde en feil».

- Familien er i sorg, for det er ikke et slikt liv vi vil leve. Jeg oppdro mine barn til å respektere Gud og å være anstendige folk, sier en rystet far Adoboli.

- Han gjorde en feil eller viste manglende dømmekraft, erkjenner faren.

Han forteller at familien følger saken via mediene.

Fanget ikke opp - Vi leser det som står om ham, og alle påstandene som blir framsatt.

Bankens egne kontrollrutiner hadde ikke fanget opp den ulovlige handelen, skriver NTB. Ledelsen i UBS Investment gransket først selv hva Adoboli hadde gjort og varslet deretter politiet, som nå etterforsker hvordan handlene virkelig var mulig å gjennomføre.

Adoboli jobber ved UBSs investeringsavdeling i London, og oppgir på sin profil på nettstedet LinkendIn at han er direktør for Exchange Traded Funds (ETF) og Delta-1 Trading i UBS Investment Bank.

Trengte mirakel På fritida er han ifølge britiske medier kjent for både å være en blid, glad og hardt arbeidende bankmann - og en mann med sans for heftige fester og vakre kvinner, gjerne begge deler samtidig, i den fasjonable leiligheten han bodde i øst i London.

Adoboli studerte ifølge NTB ved universitetet i Nottingham der han tok eksamen i informatikk i 2003. I 2006 begynte han i UBS som investeringsrådgiver.

Hele summen Adoboli handlet med er nå tapt. Ifølge Daily Mail lød siktedes siste Facebook-melding slik:

- Jeg trenger et mirakel.

Så varslet han sjefen om hva han hadde gjort.

BEKLAGER: Far John Adoboli er rystet over det som har kommet fram. Foto: Reuters/Scanpix
BEKLAGER: Far John Adoboli er rystet over det som har kommet fram. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer