Får beroligende medisiner

Jan Helge Andersen har fått problemer etter drapene på Lena og Stine Sofie. Han trenger medisiner for å sovne om kvelden. Nå beskriver han grusomhetene for retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Etter en tre timer lang gjennomgang av alle de grufulle detaljene fra drapene i Baneheia, fortalte Jan Helge Andersen til Agder lagmannsrett at han sliter med minnene.

For å finne nattero, må 20-åringen ta medisiner.

- Hadde situasjonen vært der om igjen, ville jeg satt meg ned, blottet strupen og latt ham ta livet av meg. Slik føler jeg det i dag.

Det sa Jan Helge Andersen da førstelagmann Asbjørn Nes Hansen spurte ham hvordan han i dag ser på drapene på Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10).

Har gruet seg

Den fåmælte 20-åringen famlet mange ganger for å finne de rette ordene som kunne forklare hvorfor han var med på å ta livet av de to småjentene i Baneheia for nesten to år siden.

Andersen har i lengre tid gruet seg til igjen å fortelle om voldtektene og drapene på Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10). Da han inntok vitneboksen onsdag, forklarte han seg lavmælt og i et monotont toneleie. Nesten samtlige spørsmål ble først svart med et «mmmm?».

Flere ganger ba dommer, førstelagmann Asbjørn Nes Hansen, 20-åringen om å snakke høyere. - Jeg skammet meg for å ha gitt etter, sa Andersen lavt. Han måtte gjenta svaret, og forklarte at han skammet seg fordi han hadde latt seg true til å forgripe seg mot den ene jenta.

Uforberedt

Andersens forklaring til Agder lagmannsrett er i hovedsak lik den han kom med i Kristiansand byrett. Det var Kristiansen som lokket med seg jentene, forklarte han. Det var han som førte jentene opp i skogkrattet. Andersen var helt uforberedt da han plutselig så bestekameraten med kniv i hånden. Under resten av hendelsesforløpet i Baneheia, forsøkte han å «lukke seg ute» fra det som skjedde rundt ham.

- Det gikk totalt rundt for meg, sa Andersen.

Andersen hadde så vidt kommet i gang med sin forklaring da det tekniske anlegget i Sal 1 i Tinghuset sviktet. Dermed måtte retten ta en lang, uventet pause. Etter en knapp time kunne 20-åringen igjen innta vitneboksen.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer