Får betalingsanmerkning for å ha fått to barn

Kina skjerper inn ettbarnspolitikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kinesiske myndigheter vil i framtida gi betalingsanmerkninger til dem som velger å få mer enn et barn, melder nyhetsbyrået AP.

Den 28-år gamle bestemmelsen ble vedtatt for å regulere befolkningsveksten. De som velger å bryte loven, blir i dag ilagt bøter.

Spesielt i storbyene er det stadig flere velstående foreldrepar som velger å overse bestemmelsen og heller betale boten i etterkant.

Myndighetene har tidligere forsøkt å stoppe dette ved å øke bøtene. I Zhejiang-provinsen i sørøst-Kina blir familier med flere enn et barn hengt ut offentlig.

- I framtida får alle by beboere som overtrer lovbestemmelsen en anmerkning i kredittregistre i Kinas nasjonalbank, står det å lese i en regjeringsmelding offentliggjort i går kveld.

Det er usikkert hvilke konsekvenser en slik anmerkning får for den enkelte.

Kinesere bosatt utenfor de store byene er underlagt et noe mildere styre når det kommer til antall barn.

Disse familiene kan søke om å få barn nummer to, hvis de allerede har en jente.

FÅR STORE KONSEKVENSER: Kina har i dag omkring 90 millioner familier med bare ett barn. Dagens prognoser viser at landet kommer til å oppleve en enorm eldrebølge allerede i 2040, med mer enn 430 millioner mennesker over 60 år, og en til sammenlikning fåtallig yngre generasjon som skal forsørge disse. Illustrasjonsfoto: EPA/SCANPIX
FÅR STORE KONSEKVENSER: Kina har i dag omkring 90 millioner familier med bare ett barn. Dagens prognoser viser at landet kommer til å oppleve en enorm eldrebølge allerede i 2040, med mer enn 430 millioner mennesker over 60 år, og en til sammenlikning fåtallig yngre generasjon som skal forsørge disse. Illustrasjonsfoto: EPA/SCANPIX Vis mer