Får bli pappa

Da «Silje» (33) møtte «Mari» (36) for to år siden, var det å få barn sammen en nesten umulig tanke. Men nå har «Mari» skiftet kjønn og blitt «Martin». Og kan bli pappa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Han er veldig flink med barn. Jeg er sikker på at han blir en veldig god far, sier «Silje».

Paret som bor i Oslo, er innkalt til konsultasjon ved Kvinneklinikken på Rikshospitalet i september. Går alt etter planen, kan «Silje» ved hjelp av kunstig befruktning være gravid om få måneder.

Paret har fulgt nøye med i debatten om Anne Holt og partneren Tine Kjær. Som lesbisk par får de ikke kunstig befruktning i Norge. I stedet har de måttet få utført donor-inseminsasjon i Danmark.

- Helt horribelt, sier «Silje».

Sikret farskap

Dersom forsøket på å bli gravid lykkes, sikrer norske lover at «Martin» blir barnets far allerede fra fødselen av.

- Det gjør meg veldig glad at «Martin» blir anerkjent som hundre prosent far, at de ikke skiller mellom biologisk fødte menn og transseksuelle menn, sier «Silje».

At paret skulle kunne bli foreldre har aldri vært noen selvfølge. Da de to ble sammen for to år siden, var «Martin» fysisk sett ennå en kvinne.

- Den første tida snakket vi om muligheten for å dra til Danmark for å få kunstig befruktning, men det ble med tanken. Da gynekologen min seinere fortalte at vi kunne få hjelp her i Norge, ble jeg helt overveldet, sier «Silje».

- Hatet kjoler

Paret har drømt om barn i mange år. Nå er planleggingen i full gang, selv om de vet at forsøket med kunstig befruktning kan bli mislykket.

- Se på denne da, er den ikke nydelig, utbryter «Silje» og holder fram en liten rosa kjole med blomster og små hvite blonder på der vi møter dem i en barnetøysbutikk.

Selv var ikke Martin så glad i kjoler da han var liten.

- Jeg har alltid følt meg som en mann.

Et år etter at han ble sammen med «Silje», gjennomgikk «Martin» to store kjønnsoperasjoner. I desember 2000 fikk han nytt personnummer og ny identitet.

- Så nå er han ferdig utstyrt. Veldig bra utstyrt også, sier «Silje» og smiler bredt.

Fordommer

«Silje» og «Martin» ønsker ikke å stå fram med navn og bilde i avisa. Til det er situasjonen deres for ny. «Martin» har nettopp begynt i ny jobb. Mange vet ikke at han tidligere har vært kvinne. Og foreløpig vet bare noen få nære venner at paret planlegger å få barn.

- Vi har ikke noe å skjule, men trenger litt tid. Det finnes en del mennesker med fordommer, sier «Silje».

Dersom de får barn sammen, er de enige om å fortelle barnet om farens fortid så raskt som mulig.

- Jeg tror det viktig å forberede barnet så tidlig som mulig, sier «Martin».

- Er dere ikke redde for at barnet vil bli mobbet for å ha en transseksuell far?

- Hvordan skulle det gå dersom ingen våget å få barn fordi barna kan risikere å bli mobbet for ett eller annet. En gutt i klassen min ble mobbet fordi faren var halt. Barn kan bli mobbet for så mye, det viktigste er å gi dem trygghet og rygg-rad til å stå imot, sier «Martin».

GLEDER SEG: For et år siden skiftet «Mari» (36) - til venstre på bildet - kjønn og ble «Martin». Går alt etter planen, blir han og partneren «Silje» (33) snart foreldre til et lite barn.