Får bogaranti

Trondheim er først ute i landet med å garantere studentene tak over hodet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): Det gjentar seg hver høst, overalt hvor det er større læresteder: De tilreisende studentene sliter med å finne seg et sted å bo. I Trondheim har de gjort noe med dette:

-  Vi gir studentene et sted de kan bo midlertidig, mens de leter etter et permanent bosted, sier prosjektleder Tove Lill Karlsen i StudentbyEN.

Husløse studenter innlosjeres i befalsmessa på Marinen, som er sentralt plassert i byen, ved Nidarosdomen. Her er det plassert nærmere 200 militære senger i firemannsrom og sovesaler.

-  Akkurat nå er det 55 studenter som bor her, men på det meste har det vært 134.

-  Hvor lenge kan de bo her?

- Vi har erfaring for at alle greier å ordne seg et sted å bo i løpet av september, sier Karlsen.

Studentdrevet

Tilbudet driftes av mer erfarne trondheimsstudenter.

 SOVER GODT:  Guttorm Flatabø (t.v.) og Eiman Risnes Bakarat er nye studenter i Trondheim. De er glade for byens Tak over hodet-garanti. Foto: Tom E. Østhuus
SOVER GODT: Guttorm Flatabø (t.v.) og Eiman Risnes Bakarat er nye studenter i Trondheim. De er glade for byens Tak over hodet-garanti. Foto: Tom E. Østhuus Vis mer

-  Dette gjør tilbudet trygt og sosialt. De erfarne studentene er veldig flinke til å inkludere de nye i miljøet og dra dem med i ulike studentsosiale aktiviteter.

Karlsen forteller om flere hyggelige bivirkninger: Noen av studentene blir kjærester, andre blir venner som flytter sammen i kollektiv.

-  En av dem som jobber her, fortalte at hun nylig ble omfavnet av en litt sky student. Han takket for at han ble dratt med i det studentsosiale livet, og sa at han ellers ville reist hjem, sier Karlsen.

Studenter trives


Dagbladet møter Guttorm Flatabø (24) fra Leikanger og Eiman Risnes Bakarat (20) fra Sarpsborg, da vi kommer for å se hva slags boforhold studentene tilbys. De har bodd her i henholdsvis ett døgn og tre uker.

-  Jeg synes dette er et bra tilbud. Det er greit å bo her, og jeg sover godt om natta. Det føles litt som å være på interrail, sier Guttorm Flatabø.