Får bot for å ha på radioen

Tannlege Odd Skaug Syversen fra Arendal må slå av radioen når han er på jobb. Lar han den stå på, må han ut med 750 kroner i pålegg til TONO.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Alternativet er selvsagt å be pasientene holde seg for ørene, forelår tannlegen selv.

Gjennom TONO har norske og utenlandske komponister gitt sitt samtykke til offentlig framføring av deres musikk. Betingelsen er at den som framfører musikken, må betale et vederlag til komponisten. Lenge har dette vært en mer eller mindre «sovende regel», men nå slår TONO til for fullt.

- Vi har allerede hatt en kampanje mot butikksentre. Framover vil vi slå ned på alle som bryter åndsverkloven ved å spille musikk offentlig uten å betale for det, sier direktør Cato Strøm i TONO til Dagbladet.

En spøk?

Tannlege Odd Skaug Syversen fra Arendal har allerede fått merke at TONO nå strekker seg litt ekstra for komponistene.

- For to dager siden fikk jeg brev fra TONO om at jeg måtte betale 750 kroner fordi jeg har på radioen på jobb. Jeg trodde det var en spøk og ringte dem. Da fikk jeg høre at kun ved å vise til dokumentert bruk av høretelefoner vil jeg slippe å betale, sier Syversen.

Tannlegen har hittil hatt radioen på i venteværelset og på kontoret for å berolige pasientene sine. Nå har han fjernet høyttalerne på venteværelset.
- Jeg ble litt oppgitt. Selvfølgelig må artister og komponister få den betalingen de har krav på. Men kan de ikke heller ta mer penger fra NRK enn å gå ut i markedet og kontrollere hvorvidt radioen står på eller ikke? sier han, og fortsetter:

- Hvordan skal de i grunnen praktisere den nye, strenge tolkningen av regelverket? Hvis naboen min har radioen så høyt på at jeg også hører den, skal han da betale TONO-avgift?

Skru av eller pung ut

Ifølge Strøm vil snart også frisører, drosjesjåfører, legekontorer, klesbutikker, helsesentre og andre som har radioen stående på utenfor det private området, måtte belage seg på å betale den årlige avgiften på 750 kroner.

- Jeg er sikker på at de fleste ikke vil synes at dette er urimelig, sier Strøm.

- Så du forstår ikke at mange synes dette virker stivbeint?
- Nei, dette er en rettighet som komponistene har fått. Folk som reagerer, kjenner ikke åndsverkloven, sier Strøm.

Tannlegen fra Arendal sier til Dagbladet at han i utgangspunktet ikke har noe imot å betale pålegget. Men mener at det på et prinsipielt grunnlag er «riv ruskende galt».

- Jeg betaler jo lisens for at NRK skal få sende ut programmene sine. Men skal vi nå også måtte betale for å lytte til dem? spør Odd Skaug Syversen.