Får bruke død sønns sperm

Peter Zhu (21) døde etter en skiulykke i februar. Foreldrene gikk rettens vei for å kunne føre familienavnet videre.

DØDE: Peter Zhu døde etter en skiulykke i februar. Nå har foreldrene fått rettens velsignelse til å bruke sønnens sperm. Foto: United States Military Academy via AP / NTB scanpix
DØDE: Peter Zhu døde etter en skiulykke i februar. Nå har foreldrene fått rettens velsignelse til å bruke sønnens sperm. Foto: United States Military Academy via AP / NTB scanpixVis mer

23. februar i år ble den 21 år gamle kadetten Peter Zhu fra California alvorlig skadet under en skiulykke. Han ble brakt til sykehus, der han noen dager etter ble erklært hjernedød.

Ville ha sønnens sperm

For foreldrene var ulykka en voldsom tragedie. Peter var deres eneste barn. Derfor bestemte de seg for å be om rettens tillatelse til å hente ut sperm fra sønnen, slik at de kunne føre familienavnet videre, skriver South China Morning Post.

- Peters død var et forferdelig, tragisk og plutselig mareritt som ingen av oss kunne ha forberedt oss på. Vi ønsker desperat at en liten del av Peter kan leve videre og fortsette med å spre den gleden og lykken Peter brakte inn i livene våre, skrev foreldrene da de ba om rettens tillatelse til å hente ut sperm fra sønnen.

Bare timer seinere kom beskjeden fra dommeren, som ba Westchester Medical Centre i New York, der Peter var koblet opp til respirator, om å hente ut sperm og lagre den.

En del av grunnen til at foreldrene så desperat ønsket å få hentet ut sønnens sperm, var at han selv hadde gitt så sterkt uttrykk for at han ønsket seg mange barn.

- Han fortalte oss ofte at han ønsket å ha sine egne barn en dag, og at han ønsket å gi oss barnebarn. Det var aldri noe spørsmål eller tvil om at Peter hadde planer om å bli pappa, skrev foreldrene.

Vil føre familienavnet videre

I tillegg til dette er det «dypt kulturelle» grunner til familiens uvanlige ønske. Peter Zuh var amerikansk-kinesisk og, som nevnt, enebarn. I kinesisk kultur er det bare sønner som kan videreføre familienavnet.

- Da Peter ble født gråt bestefaren hans gledestårer, fordi en sønn som kan føre videre familienavnet vårt, hadde blitt født. Peter tok rollen sin veldig alvorlig, og hadde planer om å føre navnet videre gjennom sine egne barn, skrev foreldrene.

De argumenterte videre for at det ville være umulig å bevare familienavnet uten Peters barn, og at familienavnet da ville dø.

Å hente ut Peters sperm var bare det første skrittet. Etter dette måtte de også få rettens tillatelse til å bruke spermien. Den tillatelsen har de nå fått av New York Court of Appeals.

Dermed får de lov til å bruke sønnens sperm, som de kan bruke til å befrukte en surrogatmor.

«På dette tidspunkt vil ikke retten legge noen restriksjoner på hvordan Peters foreldre ønsker å bruke sin sønns sperm, inkludert muligheten til å bruke den til reproduktive formål», heter det i avgjørelsen fra høyesterettsdommer John Colangelo, skriver Army Times.

Avdødes ønsker viktig

Dommeren fant ingen restriksjoner i statlig eller føderal lov, og anførte at bare en håndfull domstoler har behandlet saker som dreier seg om posthum reproduksjon.

I de svært få tilfellene der domstolene har tatt stilling til liknende saker, har avdødes ønske vært den avgjørende faktor.

Der la dommeren vekt på foreldrenes vitnemål, samt vitnemålet til Peter Zhus rådgiver i militæret. Overfor sin rådgiver hadde Peter gitt uttrykk for at han ønsket å bli pappa.

Selv om foreldrene nå har fått lov til å bruke sønnens sperm, skrev dommer Colangelo at en del leger vil være skeptiske til å hjelpe familien av etiske hensyn.

Familien ønsker ikke å kommentere dommerens avgjørelse.

- Vi er helt knust over denne ulykka. Vårt smerte kan ikke beskrives med ord, sier Peter Zhus mor, Monica Minzhi Yao, skriver Sky News.