<strong> STILLSTAND:</strong> 10 kommuner på Sunnmøre har måttet legge alle planer på is, i påvente av en tsunami som ingen vet når kommer. Nå kan de fortsette.
STILLSTAND: 10 kommuner på Sunnmøre har måttet legge alle planer på is, i påvente av en tsunami som ingen vet når kommer. Nå kan de fortsette. Vis mer

Får bygge langs Storfjorden likevel

Kommunalministeren vil oppheve byggeforbudet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa vil oppheve byggeforbudet langs Storfjorden.

Dagbladet.no skrev i oktober om at ti kommuner på Sunnmøre er rammet av et byggeforbud som ordførerne fryktet ville hindre utviklingen av lokalsamfunnene. Områdene langs Storfjorden trues av skader og ødeleggelser som følge av skred i Åknes og Tafjord med en påfølgende tsunami.

- Jeg har etter grundige avveininger i saken, kommet til at jeg vil gå videre med et forslag som åpner for bygging langs Storfjorden, sier Magnhild Meltveit Kleppa i en pressemelding.

Kommunalministerens beslutning er tatt på bakgrunn av en utredning som ble lagt fram i dag. Agenda har vurdert risikoen for skred opp i mot den samfunnsøkonomiske nytten av å tillate bygging, og kommet til at det er mest lønnsomt å tillate bygging.

Rapporten legger vekt på at faren for liv og helse er redusert gjennom beredskapstiltak i regi av Åknes/Tafjord-prosjektet, og at kostnadene ved tap av materielle verdier trolig vil oppveies av de positive konsekvensene av å tillate videre utvikling. Ifølge rapporten er det vanskelig å opprettholde sysselsetting og folketall i kommunene med de bestemmelsene som er i dag.

Men i utredningen advares det mot å legge bygg som har betydning for beredskap og sikkerhet, som brannvern, politi og legekontor, i sjøkanten.

Kommunalministeren vil foreslå å endre plan- og bygningsloven slik at den åpner for å tillate bygging i de rasutsatte områdene på visse vilkår. Forskriftene vil kunne tre i kraft i løpet av første halvår 2009.

Ordførerne jubler.

- Dette er veldig gledelig. Det er absolutt en seier, sier ordfører i Sykkylven, Jan Kåre Aurdal.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer