Intensivkapasitet:

Får coronakjeft: - Unødig

Halvannet år etter at hun ba Solberg-regjeringen gjøre umiddelbare tiltak, vil helseminister Ingvild Kjerkol nå bare nedsette en kommisjon for å se på løsninger. Unødig bruk av tid, mener fagfolk.

CORONA: Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) mener kommuner med smitte ikke må nøle med å iverksette lokale tiltak. Foto: NTB Vis mer
Publisert

- Vi trenger ikke flere utredninger, vi trenger handling.

Det sier leder i Norsk anestesiologisk forening og overlege ved Akuttklinikken ved Oslo universitetssykehus, Jon Henrik Laake, til Dagbladet.

Landets intensivavdelinger har lenge ropt om mangel på personell. Likevel skal helseminister Ingvild Kjerkol (Ap), som selv har bedt den forrige regjeringen gjøre umiddelbare grep, nå nedsette en kommisjon for å se på løsninger på helsepersonellmangel.

Til det har Laake og president i legeforeningen, Anne Karin Rime, et klart budskap: Det trengs tiltak .

Krevde handling

I juni 2020 var Kjerkol en av fem representanter som fremmet forslag i Stortinget om at den daværende Solberg-regjeringen måtte sørge for å utdanne nok sykepleiere og spesialsykepleiere.

Ett av de totalt seks forslagene lyder som følger:

«Stortinget ber regjeringen sikre at det utdannes et tilstrekkelig antall sykepleiere i hele landet, og at det legges bedre til rette med tilbud om fulle utdanningsløp med bachelor- og masterutdanning for spesialsykepleiere».

Ett annet lyder følgende:

«Stortinget ber regjeringen utarbeide en nasjonal oversikt og en forpliktende opptrappingsplan for utdanning for spesialsykepleiere og anestesileger i intensivmedisin».

Ikke tid for utredning

At Kjerkol nå skal nedsette en kommisjon for blant annet å se på helsepersonellmangel, er unødig bruk av tid når man har et akutt behov, mener Laake og Rime.

- UNØDIG BRUK AV TID: President i Legeforeningen, Anne Karin Rime, er klar på at det haster med å utdanne flere sykepleiere og leger for å møte den store mangelen på helsepersonell. Foto: Thomas B. Eckhoff / Legeforeningen
- UNØDIG BRUK AV TID: President i Legeforeningen, Anne Karin Rime, er klar på at det haster med å utdanne flere sykepleiere og leger for å møte den store mangelen på helsepersonell. Foto: Thomas B. Eckhoff / Legeforeningen Vis mer

- Det er en del ting man allerede vet, og det er blant annet at vi også i en normaltid trenger en bedre intensivkapasitet. Vi måtte allerede før pandemien utsette planlagte operasjoner som følge av kapasitetsmangel, sier Rime til Dagbladet.

- Nå må vi utvide og bevilge penger til utdanning. Dette burde vært gjort lenge før pandemien. Vi er i mangel av kvalifisert personell og det trenger vi ikke en utredning for å vite.

Rime får støtte av Laake.

- TRENGER HANDLING: Overlege ved Akuttklinikken ved Oslo universitetssykehus, Jon Henrik Laake, etterspør handling fra helseministeren. Foto: Privat
- TRENGER HANDLING: Overlege ved Akuttklinikken ved Oslo universitetssykehus, Jon Henrik Laake, etterspør handling fra helseministeren. Foto: Privat Vis mer

- Hvis Kjerkol fortsetter Bent Høies politikk, der spørsmålet om definisjoner, organisasjon og annet skal utredes, innebærer dette en helt unødvendig utsettelse av arbeidet for å bedre kapasiteten i våre intensivenheter, sier Laake til Dagbladet.

- Kapasiteten har stått på stedet hvil i mer enn ti år. Selv eldrebølgen er det ikke tatt høyde for. Den traff sykehusene i 2006 da de første etterkrigskullene passerte 60 år. Siden da har det vært disproporsjonal vekst i de aldersgruppene som gjør hovedtyngden av pasienter i våre sykehus, inkludert intensivenhetene, fortsetter han.

Et kjent problem

Fredag kom beskjeden fra statsminister Jonas Gahr Støre (Ap): Det kommer nye nasjonale tiltak. Årsaken er at de høye smittetallene utgjør en fare for at helsevesenet skal bli overbelastet.

Leder i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, uttalte nylig til Dagbladet at intensivkapasiteten allerede balanserer på en knivsegg flere steder. På intensivavdelingene er presset så stort flere steder at ansatte må jobbe 16 timers arbeidsdager og opptil 70 timer per uke.

Fredag var det totalt 190 pasienter innlagt på sykehus med coronavirus i Norge, viser tall fra Helsedirektoratet. Av disse var 58 på intensivavdeling og 28 fikk respiratorbehandling.

Med 289 intensivplasser ligger Norge betydelig lavere enn snittet i OECD-landene, og den manglende intensivkapasiteten har fått jevnlig oppmerksomhet under pandemien. Likevel har Norges intensivkapasitet vært et tema i årevis før coronaviruset satte det norske helsevesenet på prøve.

- Må tas på alvor

Rime understreker at man gjerne må utrede detaljer, men at man kan igangsette å utdanne personell, da dette tar tid.

Derfor haster det.

- Antall plasser er budskapet. Vi trenger også flere overvåkningsplasser, altså hakket under intensiv, i en normaltid, så det er ikke fare for at senger vil stå ledige. Vi trenger både flere sengeplasser og flere utdannede sykepleiere og leger til å bemanne plassene, slår hun fast.

Hun legger til at hun ikke tviler på at Kjerkol forstår alvoret, men reagerer på at regjeringene - ikke engang under en pandemi - klarer å løfte helse ytterligere på budsjettet.

- Dette må tas på alvor. Nok en gang blir helsepersonell bedt om å brette opp ermene, men det er begrenset hvor lenge folk kan holde på med det. Folk trenger ikke lenger bare å høre at de gjør en god jobb, nå trengs det en god dialog med arbeidsgiverne, slik at man sikrer nok helsepersonell på jobb gjennom hele vinteren. Tiden er ikke inne for sparetiltak, sier Rime.

- Ingen mål å utsette

I en e-post til Dagbladet skriver Kjerkol at hun er enig i at mangelen på fagfolk ikke har blitt prioritert under den forrige regjeringen.

- Derfor setter vi i gang et større arbeid som på kort og lang sikt skal ta tak i utfordringene. På kort sikt foreslår vi allerede 700 millioner kroner mer til sykehusene i statsbudsjettet for neste år, i tillegg til 50 millioner kroner til en rekrutteringspakke som skal bidra til å utdanne, rekruttere og beholde flere i helsetjenestene.

Hun legger til at også kommunene får 2,5 milliarder kroner mer i regjeringens «ekstrabudsjett».

- Over litt lengre tid skal helsepersonellkommisjonen, som vi umiddelbart startet arbeidet med, fremme tiltak for å utdanne, rekruttere og beholde kvalifisert helsepersonell over hele landet. Her ønsker vi Legeforeningen aktivt med, skriver Kjerkol.

- Det er ingen mål for denne regjeringen å utsette arbeidet med utfordringene helsetjenestene står i, men vi må sikre at fagforeninger og arbeidsgivere er med i arbeidet for at tiltakene skal fungere over tid. Arbeidet skal peke på tiltak, ikke drive lange utredninger, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer