Får D+ for klimapolitikken

Lite har skjedd siden Lavutslippsutvalget la fram sin rapport for tre år siden. Se de beste og verste områdene.

DÅRLIG KLIMA-KARAKTER: Liv Signe Navarsete, Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen starter regjeringsforhandlingene i dag med dårlige karakterer fra klimaprofessor Jørgen Randers. Foto: SCANPIX.
DÅRLIG KLIMA-KARAKTER: Liv Signe Navarsete, Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen starter regjeringsforhandlingene i dag med dårlige karakterer fra klimaprofessor Jørgen Randers. Foto: SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet):Professor Jørgen Randers ved Senter for klimastrategi ved Handelshøyskolen BI har bedt 65 fagpersoner gi sine karakterer over norsk klimapolitikk fra 1 til 5, der 5 er best. Snittkarakteren i år ender på 2,51, tilsvarende en D+ eller C-.

- Det foregår på langt nær så mye som nødvendig for at vi skal følge en lavutslippsbane. Det er synd at det er slik, oppsummerer Jørgen Randers.

Lavutslippsbanen innebærer at utslippene må minke hvert år til de er nede i 42 millioner tonn CO2 i 2020. Dette er identisk med regjeringens eget mål. I dag ligger Norges samlede utslipp på rundt 54 millioner tonn CO2 i året.

Karakterene er gitt på hvert av de femten feltene der Lavutslippsutvalget anbefalte tiltak i sin offentlige utredning fra 2006.

Ros for regnskog
Regjeringen får ros for engasjementet utenlands, for regnskog, kvotesystem og en internasjonal avtale om å redusere klimagassutslipp fra skipstrafikk og luftfart. Og karakterkortet er hårfint forbedret fra fjorårets snitt på 2,48. Det skyldes forbudet mot å deponere organisk avfall, noe som reduserer metangassutslippene, Forskningsrådets åtte nye sentre for forskning på fornybar teknologi og kravet om at alle nye olje- og gassinstallasjoner skal vurdere forsyning av ren kraft fra land, såkalt elektrifisering av sokkelen.

Men ellers er ikke karakterkortet mye å skryte av. Ingen av øvelsene får bedre enn C.

Liten produksjon av lavutslippsbiler, små resultater når det gjelder å redusere transportbehovene, liten framgang i overgangen til gassfartøy og begrenset arbeid med å fase inn biodrivstoff er hovedårsakene til det dårlige snittet. På feltet CO2-håndtering er resultatet dårligere enn i fjor, fordi man i praksis har gått bort fra rensing av gasskraftverket på Kårstø og CO2-håndtering av kraftkrevende industri i Grenland.

Liten støtte fra folket
Skylda må den jevne nordmann ta, mener Randers.

- Det skyldes at det ikke er tilstrekkelig støtte i befolkningen for å få til en god klimapolitikk. Vi så under valget at småpartiene som er opptatt av miljø tapte, sier BI-professoren.

Karakterkortet presenteres i forbindelse med miljøorganisasjonen Zeros nullutslippskonferanse, som starter i dag. Deltakere er blant annet Nicholas Stern, Göran Persson, Jens Ulltveit-Moe og Petter Stordalen.

KARAKTERENE:

1) En klimavettkampanje  -  2,4

2) Lavutslippsutvalget teknologipakke  - 2,5

3) Innfasing av lavutslipps-kjøretøy -  2,1

4) Mer CO2-nøytralt drivstoff -  2,3

5) Redusert transportbehov - 1,9

6) Innfasing av lavutslippsfartøy i sjø- og luftfart - 2,2

7) Energieffektivisering i bygg - 2,9

8) Overgang til CO2-nøytral oppvarming - 2,6

9) Innsamling av metangass - 2,7

10) CO2-håndtering i industrien - 2,4

11) Forbedring i kraftkrevende industri - 3,1

12) Elektrifisering av sokkelen - 2,8

13) Utbygging av ny forbybar kraft -  2,5

14) CO2-håndtering i fossile kraftverk - 2,5

15) Opprusting av el-nettet - 2,5

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer