AMPERT:  Politiet på Romerike rykket ut til ventemottaket i Nannestad i natt etter at det oppsto tumulter. FOTO: TERJE BENDIKSBY, SCANPIX.
AMPERT: Politiet på Romerike rykket ut til ventemottaket i Nannestad i natt etter at det oppsto tumulter. FOTO: TERJE BENDIKSBY, SCANPIX.Vis mer

Får dobbelt tilskudd for å reise hjem

Men politiets utlendingssjef forklarer hvorfor asylsøkere ikke bare kan settes på et fly.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Fra 1. juli i år ble kontanttilskuddet fra den norske stat til asylsøkere som frivillig forlater Norge doblet til 20 000 kroner pluss billett.

Asylsøkere fra Afghanistan og Irak med avslått søknad kan få 15 000 kroner ekstra.

I de fem første månedene i år var det 532 asylsøkere som reiste hjem mot betaling etter frivillig avtale.

Det er en økning på 37 prosent i forhold til samme periode i 2009, da 10 000 kroners-tilskuddet ble innført midtveis.

Totalt har politiet sendt 2 915 utlendinger ut av Norge pr. 27. juni mot 4 359 personer i hele fjor.

Over 18 000 ulovlige Hjemvendte er likevel forsvinnende lite i forhold til antallet personer som oppholder seg ulovlig i Norge. FAFO og Statistisk Sentralbyrå kom til at 18 200 var ulovlig her i landet da den siste beregningen ble gjort i 2006.

Fungerende leder Svein Arne Hansen i Politiets utlendingsenhet forklarer hvorfor det ikke bare er å transportere folk ut av Norge:

95 prosent uten ID - Politiet må ha sikker identitet på de vi er satt til å sende ut, mens UDI kan avgjøre saker om asyl og opphold på sannsynlighet. Når vi vet at over 95 prosent av de som kommer hit, ikke har gyldige ID-papirer, så er det mange arbeidskrevende jobber, sier Hansen til Dagbladet.

For ingen land tar i mot flypassasjerer uten papirene i orden. Da blir det retur på første fly for staten Norges regning.

- Den andre store utfordringen i vår jobb er land der det er svært vanskelig å få inngått avtaler med myndigheter som tar i mot hjemsendte personer uansett, særlig Somalia, Eritrea og Iran, sier sjefen for Politiets utlendingsenhet.

De to opptakene der det var opptøyer sist natt, er de to ventemottakene som den private aktøren Hero driver for Utlendingsdirektoratet. På Fagerli i Nannestad bor det 95 personer og i Lier 141 som har inngått en frivillig utreisetiltale etter at myndighetene har sagt et endelig nei til asyl.

Beboerne på Nannestad er i ettermiddag flyttet til Stange og til Bjørnebekk i Akershus, opplyser mottakets daglige leder Audun Storli Fiskum til Dagbladet.

Han mener mottaket har fulgt oppdraget fra UDI om å drifte et frivillig botilbud med enkel standard.

- Det har vært en merkbar bedring i stemningen her etter at det ble satt i gang yrkesopplæringskurs som kan komme til nytte når de ankommer sitt opprinnelige hjemland. Særlig datakurs er populære, sier Storli Fiskum.

Falske forhåpninger Han understreker at det er en hovedandel av positive, lovlydige mennesker på hans mottak, som det er i blant folk flest.

- Problemer har ofte sin grobunn i at mange av beboerne har tro på at de får bli i Norge selv om de har inngått avtale om frivillig hjemreise. Da blir det skuffelser innimellom, sier mottakslederen til Dagbladet.

På sin hjemmeside karakteriserer UDI nattens episoder i nannestad og Lier som «uakseptabelt hærverk».  
 

 FALSKE FORHÅPNINGER:  Mange beboere på ventemottak tror at de kan fåp bli i Norge selv om de har inngått en avtale om å reise frivillig, sier mottaksleder Anders Storli Fiskum på Fagerli i Nannestadm, der det var bråk i natt. De 95 beboerne er nå flyttet til Stange i Hedmark og til Bjørnebekk i Akershus. FOTO: TERJE BENDIKSBY, SCANPIX.
FALSKE FORHÅPNINGER: Mange beboere på ventemottak tror at de kan fåp bli i Norge selv om de har inngått en avtale om å reise frivillig, sier mottaksleder Anders Storli Fiskum på Fagerli i Nannestadm, der det var bråk i natt. De 95 beboerne er nå flyttet til Stange i Hedmark og til Bjørnebekk i Akershus. FOTO: TERJE BENDIKSBY, SCANPIX. Vis mer