Dagbladet avslører

Får doble feriepenger

Gullkantede ordninger, vedtatt av politikerne selv, sikrer de folkevalgte på Stortinget et feriebudsjett vanlige folk bare kan drømme om.

GODE VILKÅR: Representantene på Stortinget har vilkår folk flest bare kan drømme om. Foto: Fredrik Hagen / NTB
GODE VILKÅR: Representantene på Stortinget har vilkår folk flest bare kan drømme om. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Debatten raser om regjeringens brutte hundredagersløfte om å gi arbeidsledige tilbake feriepengene.

Ordningen med feriepenger for arbeidsledige ble avviklet av Solberg-regjeringen, og lovet innført av Arbeiderpartiet før valget. Men i sine tillegg til statsbudsjettet for neste år sløyfet partiet valgløftet.

Ap bedyrer likevel at ordningen skal gjenopprettes, bare ikke i høst.

Samtidig er det stort fokus på stortingsrepresentantenes særordninger etter stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap) beklaget at hun leide bolig av Trond Giske i Trondheim samtidig som hun eide bolig i Ski. På den måten fikk hun også en pendlerbolig i Oslo som hun ikke skulle hatt.

Dagbladet kan nå fortelle om feriepengesystemet for folkevalgte på Stortinget, et system som gir politikerne dobbel utbetaling av feriepenger.

Feriepenger gange to

En stortingsrepresentant har minimum 980 000 kroner i årlig godtgjørelse fra skattebetalerne. I tillegg kommer godtgjørelse fra eventuelle ekstraverv på Løvebakken.

  • Når en stortingsrepresentant tiltrer, og dermed slutter i sin tidligere jobb, får vedkommende naturlig nok feriepenger fra tidligere arbeidsgiver.
  • Samtidig - neste sommer - får vedkommende også utbetalt godtgjørelse fra Stortinget.
  • Det gjøres ingen avkorting av dette første feriepengebeløpet, uansett hvor mye representanten fikk i feriepenger fra tidligere arbeidsgiver.
  • Dermed får alle ferske stortingsrepresentanter både feriepenger fra tidligere arbeidsgiver og godtgjørelse fra Stortinget når de tar sin første sommerferie som folkevalgt.De folkevalgtes lønn er i praksis godtgjørelse - 980 000 kroner delt på 12 måneder. Så lenge en stortingsrepresentant sitter på Stortinget så tjener hen ikke feriepenger på godtgjørelsen sin, men godtgjørelsen utbetales altså også i juli. «Vanlige folk» får ikke lønn, men feriepenger i sommermåneden.

Stortingets direktør Marianne Andreassen er forelagt artikkelen i sin helhet. Hennes kommentar er som følger:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer